Prodaja Telekoma se premika naprej

SDH še čaka na stališče vlade. Prodaja se bo zavlekla v februar.

Objavljeno
27. september 2014 12.03
Telekom
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Čeprav vlada Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) uradno še ni posredovala stališča do prodaje Telekoma Slovenije, vse kaže, da bi se ta v kratkem vendarle lahko nadaljevala. Priprave na to menda že potekajo.

»SDH še ni prejel uradnega stališča vlade do podpore prodajnemu postopku Telekoma Slovenije. Glede na to, da so udeleženci pripravljeni na nadaljevanje prodajnega postopka, ga bo SDH nadaljeval takoj, ko bo mogoče,« odgovarjajo v SDH.

A neuradno je slišati, da se že pripravljajo na nadaljevanje prodaje. Po skoraj trimesečnem predvolilnem in povolilnem obdobju, ko ni bilo jasno, kaj bo z začetimi privatizacijskimi postopki, je pri interesentih za Telekom krč negotovosti menda popustil. Stališča, ki so jih v zadnjih tednih izrekli novi finančni minister Dušan Mramor, novi gospodarski minister Jožef Petrovič pa tudi sam predsednik vlade Miro Cerar, da je sprejeti seznam prodaj treba izpeljati do konca, so vlagateljem, kot kaže, vlila upanje, da se bo tudi postopek prodaje Telekoma nadaljeval. Tako so se zdaj spet pripravljeni pogovarjati o nakupu. Če bo iz Gregorčičeve prihodnji teden prišel kak bolj oprijemljiv signal, bi lahko vlagatelji že prve dni oktobra v Telekomu opravili menedžerske predstavitve, ki bi jih morali imeti že v začetku julija, je mogoče izvedeti neuradno. Vmesna zamrznitev prodaj in trimesečni zastoj pa menda še nista odgnala interesentov za nakup. Neuradno se kot možni vlagatelji omenjajo Deutsche Telekom, skladi Bain, Apax in Providence. Rob Irving iz mednarodne pravne pisarne White&Case, ki je pravni svetovalec SDH pri prodaji Telekoma Slovenije, je prejšnji teden na zajtrku Ameriške gospodarske zbornice dejal, da je bilo zanimanje za to družbo v začetku julija nad pričakovanji.

SDH časovnega načrta prodaje Telekoma ne komentira. Po prvotnem načrtu naj bi bil postopek končan jeseni, zaradi zamika pa bi se po neuradnih informacijah lahko zavlekel do februarja prihodnje leto.

Tečaj delnice Telekoma je v začetku julija znašal 145 evrov, nato je v poletnih tednih zaradi privatizacijske negotovosti precej izgubil, te dni pa se je znova okrepil in včeraj dosegel 143 evrov.