Prodaja Teta propadla

Kupec Edelweiss vztraja, da ne bo prevzel okoljskih škod ali drugih tveganj na strani Teta.

Objavljeno
08. oktober 2014 13.07
Posodobljeno
08. oktober 2014 13.07
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
Polona Malovrh, Trbovlje, Je. G., Delo.si, STA
Polona Malovrh, Trbovlje, Je. G., Delo.si, STA

Trbovlje - Pogajanja slovenske pogajalske skupine s švicarskim Edelweiss Investmentom niso obrodila sadov. Kupec vztraja, da ne bo prevzel okoljskih škod ali drugih tveganj na strani Teta, ki bi lahko imela posledice v prihodnosti. Ta tudi za HSE niso sprejemljiva, saj bi šlo za nedovoljeno državno pomoč. Na pogajanjih tudi ni bilo jasno predstavljeno, na kakšen način bo prevzeto poroštvo, ki ga ima HSE do NLB za potrebe jamstva Teta, vezanega na Arso, v višini slabih 4 milijonov evrov.

Pogajalska skupina se je zato odločila pogajanja zaključiti. Piko na i prodaji Teta bodo nadzorniki HSE pritisnili v petek na seji. S HSE so sporočili, da kljub pobudi SDH, ki je bila obravnavana in sprejeta na nadzornem svetu HSE zadnejga septembra, naj v pogajalski skupini sodelujejo tudi predstavniki SDH, Ministrstva za gospodarstvo, Ministrstva za infrastrukturo in član nadzornega sveta HSE kot opazovalec, so predstavniki obeh ministrstev sodelovanje zavrnili. Tako so pri pogajanjih v zadnjem tednu sodelovali trije predstavniki HSE, predstavnica SDH in predsednik NS HSE Miloš Pantoš kot opazovalec.

Delavci ponovno na čakanju


Več kot 160 delavcev Teta pa je od ponedeljka ponovno na čakanju doma, na čakanju so bili tudi od maja do avgusta letos. V podjetniškem sindikatu menijo, da bi HSE moral nase prevzeti breme ekoloških tožb, ki že 20 let visijo nad Tetom. V primeru stečaja Teta bi namreč izplačilo odpravnin zaposlenim preseglo to breme, hkrati pa bi odpravnine močno prizadele državni proračun, poroča STA.