Prodaja Volkswagnovih vozil oktobra občutno nižja

Zaradi škandala je v Zahodni Evropi nemška avtomobilska družba prejšnji mesec beležila nižjo prodajo, v svetu se je ta povečala.

Objavljeno
13. november 2015 17.11
GERMANY-US-AUTOMOBILE-VOLKSWAGEN
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Wolfsburg - Prodaja Volkswagnovih vozil je po razkritju goljufanja na testih izpuhov pred dobrim mesecem v oktobru padla za 5,3 odstotka, piše STA. . »Znamka osebnih vozil volkswagen se spopada s težavnimi časi. Ne spopadamo se samo s težavami glede dizlov in ogljikovega dioksida, ampak tudi z napetimi razmerami na svetovnih trgih,« je dejal vodja znamke Jürgen Stackmann.

»V Zahodni Evropi je imela na prodajo precejšen vpliv odločitev, da začasno ustavimo prodajo spornih dizlov,« je dodal. Glede na oktober lani je prodaja vozil v Zahodni Evropi namreč upadla za 1,3 odstotka, k temu pa je največ prispeval padec v Nemčiji, Španiji in Italiji.

Prodaja po svetu se je sicer povečala; za to so poskrbeli na Kitajskem, kjer so v oktobru prodali 233.500 avtomobilov oziroma 1,8 odstotka več kot v istem mesecu lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proizvajalec iz Wolfsburga, ki se je pred razkritjem škandala zavihtel na prvo mesto med proizvajalci avtomobilov, je v nemilost padel po septembrskem razkritju, da je 11 milijonov dizelskih vozil po svetu opremil s sporno programsko opremo. Ta je med uradnim testiranjem prilagodila izpuste škodljivih snovi, ob normalni vožnji pa se je izključila.

Volkswagen je namreč prejšnji teden priznal, da je goljufal tudi pri izpustih CO2. To se nanaša na 800.000 vozil.