Prodajalci Mercatorja za ekskluzivno pogajanje z Agrokorjem

Uprava Mercatorja je dolžna zaščititi interese družbe, zato bo sodelovala le pogojno.

Objavljeno
28. oktober 2011 09.46
Posodobljeno
28. oktober 2011 09.46
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana - Konzorcij prodajalcev Mercatorja išče podporo ciljne družbe za nadaljnje korake pri prodaji večinskega svežnja delnic Mercatorja. Prodajalci so temeljito proučili vse štiri prispele ponudbe (MEP, Warburg Pincus, TPG in Agrokor). Odločili so se, da v igri ostajajo vsi ponudniki, z edinim strateškim, hrvaškim Agrokorjem, pa se bo konzorcij pogajal ekskluzivno tri tedne po podpisu izjave o zaupnosti. Uprava Mercatorja je v skrbi za zaščito interesov družbe do tega precej zadržana.

Pravzaprav se bo konzorcij prodajalcev, ki združuje sedem bank, Skupino Pivovarno Laško in NFD, ekskluzivno pogajal ne z enim kupcem, ampak s konzorcijem kupcev; Agrokor je namreč k projektu pritegnil tri ugledne mednarodne finančne institucije: EBRD, korporacijo IFC in sklad One Equity Partners (OEP) iz skupine JP Morgan. Za delnico Mercatorja ponujajo 221 evrov. Torej bi za 52,1-odstotni paket plačali 433,6 milijona evrov, za vse delnice Mercatorja pa bi morali v prevzemni ponudbi odšteti okoli 830 milijonov evrov. Upoštevaje povprečno borzno ceno delnice v zadnjih treh mesecih bi bila premija 41-odstotna. Agrokorjeva ponudba presega drugo najboljšo za 47 odstotkov ali za 139 milijonov evrov. Ključno pri ponudbi je, da bi omenjeni partnerji v posel vložili 600 milijonov evrov svežega kapitala (od tega tri četrtine OEP), za preostanek pa bi se Agrokor zadolžil. Ker domnevajo, da vsi delničarji Mercatorja ne bi prodali, ta znesek ne bi bil 230 milijonov evrov, ampak, po oceni, do 100 milijonov evrov. Tako se zadolženost združenega podjetja ne bi bistveno povečala.

Prodajalci, ki so se odločili za tritedenska ekskluzivna pogajanja z enim ponudnikom zaradi »interesa družbe po stabilizaciji lastniške strukture s pridobitvijo primernega razvojno usmerjenega partnerja in maksimiranja koristi vseh delničarjev«, menijo, da je za uspešen postopek bistvenega pomena sodelovanje družbe. Predvsem servisiranje s podatki, ki niso javno dostopni, bi pa ponudniku omejili njegova tveganja. Čeprav se je Agrokor v nezavezujoči ponudbi odrekel skrbnemu pregledu tarče, zdaj njegovi konzorcijski partnerji zahtevajo omejen skrbni pregled Skupine Mercator. Prodajalci torej pozivajo upravo Mercatorja, naj edinemu strateškemu kupcu omogoči omejen skrbni pregled, zagotovi pogovor z upravo Mercatorja, omogoči neposredne stike z njegovimi kreditodajalci ter zagotovi podporo pri pogajanjih o drugih pogojih transakcije, ki so v interesu družbe.

Omejena podpora

Uprava Mercatorja je dopis konzorcija prodajalcev prejela v sredo, ga še isti dan na izredni seji proučila in nanj odgovorila. Velikega navdušenja za sodelovanje seveda ni pokazala, saj ima za to več razlogov: Agrokor je največji tekmec Mercatorja v celotni regiji Zahodnega Balkana, po prevzemu bi Mercator postal odvisna družba koncerna Agrokor, uprava dvomi o izvršljivosti transakcije zaradi (ne)skladnosti s konkurenčnopravnimi pravili na štirih trgih, tveganja glede izvršljivosti pa bi po mnenju uprave družbi, delničarjem, zaposlenim in vsem deležnikom lahko povzročila nenadomestljivo škodo. Zato, odgovarjajo v Mercatorju, bodo še naprej podpirali aktivnosti v prodajnem postopku v zakonskih okvirih, »vendar je zakonska dolžnost uprave, da zagotovi ustrezno zaščito interesov družbe, tako s stališča zaposlenih kot poslovanja družbe«.

Po posvetu s pravnimi in finančnimi svetovalci se je uprava odločila podporo nadaljevanju tega prodajnega postopka pogojevati s sklenitvijo dveh dogovorov: o ureditvi medsebojnih razmerij z mednarodnim konzorcijem kupcev in o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih tveganj s konzorcijem prodajalcev. V ta namen se bo finančni svetovalec Mercatorja (Societe Generale) povezal s finančnim svetovalcem Agrokorja JP Morgan oziroma z NLB kot članico konzorcija prodajalcev. O vsebini teh dogovorov se bo uprava posvetovala tudi s svetom delavcev in nadzornim svetom Mercatorja, pobudo prodajalcev pa je skupaj s svojim odgovorom kljub oznaki, da gre za poslovno skrivnost, danes objavila na Seonetu.