Prodajalci testirajo teren za prodajo Cinkarne Celje

Slovenski državni holding preizkuša teren za prodajo pete družbe z vladnega seznama petnajstih družb, namenjenih odprodaji.

Objavljeno
01. oktober 2014 09.45
bpi*Cinkarna Celje
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana − Slovenski državni holding je danes na spletni strani objavil vabilo potencialnim interesentom za nakup večinskega deleža Cinkarne Celje.

Delež v celjski cinkarni skupaj prodajajo Modra zavarovalnica, Slovenski državni holding, KD Skladi, Nova Kreditna banka Maribor, Alpen Invest, Banka Celje in Družba za upravljanje terjatev bank, skupaj prodajajo dobrih 70 odstotkov cinkarne.

Podobno kot pri Žitu imajo potencialni kupci približno 45-dnevni rok, da svoj morebitni interes za Cinkarno Celje podkrepijo z oddajo nezavezujoče ponudbe. Na SDH jih pričakujejo najkasneje do 14. novembra 2014, v drugi fazi pa bodo prodajalci povabili izbrane ponudnike, da se pred predložitvijo zavezujočih ponudb udeležijo srečanj z upravo Cinkarne, obiščejo proizvodne lokacije in opravijo skrbni pregled družbe.

Cinkarna Celje je peta družba z vladnega seznama za privatizacijo, za katero država išče kupca. Nove lastnike so že dobili Fotona, Helios in Aerodrom Ljubljana, sredi septembra je Slovenski državni holding objavil vabilo potencialnim kupcem za nakup Žita.

Cinkarna Celje s približno tisoč zaposlenimi je eden od vodilnih evropskih proizvajalcev pigmenta titanovega dioksida. V obdobju junij 2013−junij 2014 je družba po ocenah ustvarila 172 milijonov evrov prihodkov od prodaje in dobiček pred obrestmi, davki in odpisi vrednosti (EBITDA) v višini 26,9 milijona evrov. Delnice Cinkarne so uvrščene na Ljubljansko borzo, njihova tržna kapitalizacija pa je 25. septembra 2014 znašala 175 milijonov evrov.