Proizvajalec Malega princa v stečaj

Upniki podjetja Iles lahko terjatve prijavijo do 29. avgusta.

Objavljeno
29. maj 2017 20.40
M. F. K., STA
M. F. K., STA

Ljubljana - Idrijsko lesno podjetje Iles, ki mu je vlada finančno pomagala leta 2013 in leta 2014, gre po sklepu Okrožnega sodišča v Novi Gorici v stečaj. To je za stečajnega upravitelja imenovalo Janeza Goloba. Upniki imajo za prijavo terjatev čas do 29. avgusta.

Stečajni postopek nad družbo se je začel na predlog družbe same, je razvidno iz objave na Ajpesu. Večina od okoli 60 zaposlenih naj bi bila od 8. maja doma. Od februarja podjetje ni uspelo plačati prispevkov in davkov za zaposlene, likvidnostne težave so vse večje.

Vlada je sredi leta 2013 sprejela sklep o pomoči družbi v obliki 600.000 evrov kratkoročnega posojila, aprila 2014 pa ji je dodelila državno pomoč za prestrukturiranje v višini 1,5 milijona evrov dolgoročnega posojila. V zavarovanje posojila je država takrat vpisala zastavno pravico na nepremičnem premoženju družbe. Družbi je nato uspelo doseči pozitivno poslovanje, lani in letos pa so se težave ponovno zaostrile.

Nad Iles, znanem po programu Mali princ, se je nagrmadilo preveč finančnih bremen iz preteklosti, veliki stroški proizvodnih prostorov ter konkurenca s poceni pohištvom. Podjetje bi sicer prihodnje leto zaokrožilo 70 let delovanja