Proizvajalec računalnikov AMD bo ukinil 1400 delovnih mest

AMD je drugi največji proizvajalec mikroprocesorjev za osebne računalnike na svetu.

Objavljeno
04. november 2011 15.28
Posodobljeno
04. november 2011 15.38
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
San Francisco - Ameriški proizvajalec računalniških čipov Advanced Micro Devices (AMD) je napovedal ukinitev 1400 delovnih mest po vsem svetu, kar predstavlja desetino njegove delovne sile. Gre za ukrep v okviru zmanjševanja stroškov, s katerim se prilagaja šibkemu trgu osebnih računalnikov, glede na poročanje tujih tiskovnih agencij piše STA.

Drugi največji proizvajalec mikroprocesorjev za osebne računalnike na svetu, pred njim je le, prav tako ameriški, Intel, bo odpuščanja izvedel v času do konca prvega četrtletja v prihodnjem letu.

V vodstvu te kalifornijske družbe računajo, da bodo s tem in drugimi ukrepi v prihodnjem letu pri poslovanju prihranili več kot 200 milijonov dolarjev. Gre za prvo večjo potezo novega glavnega izvršnega direktorja AMD Roryja Reada, ki je krmilo družbe prevzel avgusta in je prej delal v kitajskem računalniškem proizvajalcu Lenovo.

Mednarodna analitska hiša Gartner je pred časom občutno zmanjšala svojo napoved za rast prodaje osebnih računalnikov v letu 2011. To svojo potezo pojasnjujejo s šibkim gospodarstvom in vplivom tabličnih računalnikov. Gartner je v dosedanji napovedi pričakoval 9,3-odstotno rast prodaje osebnih računalnikov na svetovni ravni, v popravljeni napovedi pa pričakuje le še 3,8-odstotno povečanje prodaje na 352 milijonov osebnih računalnikov.

To močno vpliva na rezultate AMD, saj so mikroprocesorji za osebne računalnike njegov glavni posel - Intel ima sicer vodilni, 80-odstotni tržni delež, preostali delež pa je v večji meri v rokah AMD. Medtem pa AMD pri pametnih mobilnikih in tablicah podobno kot tudi Intel zaenkrat ni močno prisoten. Prav ta zamuda pri vstopanju na hitro rastoča trga tablic in pametnih mobilnikov je odnesla tudi prejšnjega prvega moža AMD Dirka Meyerja. Na račun hitre rasti povpraševanja po tablicah in pametnih mobilnikih hitro rasteta proizvajalca čipov Qualcomm in Texas Instruments.