Proti upravi Premogovnika Velenje se obetajo nove kazenske ovadbe

Odnosi med večinskim lastnikom HSE in malimi delničarji so dosegli dno.

Objavljeno
28. januar 2013 19.46
Posodobljeno
28. januar 2013 20.00
press/ PD PV odkop Velenje
 Brane Piano, Celje, Borut Tavčar, gospodarstvo
Brane Piano, Celje, Borut Tavčar, gospodarstvo
Velenje, Ljubljana – Zaradi zapleta na nenavadni nočni skupščini Premogovnika Velenje (PV), ki so jo s pomočjo sodišča sklicali mali delničarji, se namesto dogovora in umiritve odnosov obetajo nove kazenske ovadbe proti upravi PV in predsedniku nedeljske skupščine, odvetniku Miranu Kosu.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) in odvetnik Vladimir Bilić so zgroženi zaradi dejstva, da so jih v nedeljo po nalogu predsedujočega, odvetnika Mirana Kosa iz Odvetniške pisarne Kos, Štumpfl in partnerji z Raven na Koroškem, odstranili z izredne skupščine, ki so jo sami sklicali. Sklicali so jo po tem, ko tega ni storila uprava in jim je to dovolilo sodišče. Kot pooblaščenec MDS je 24 malih delničarjev na skupščini zastopal Grega Tekavec, Bilić pa je skupščino sklical po pooblastilu štirih delničarjev. Skupaj imajo 9,4 odstotka delnic PV. Bilić je povedal, da predsedujoči malim delničarjem ni dovolil razprave in jih je dal odstraniti z varnostniki.

Spori med malimi delničarji in HSE kot večinskim, 77,3-odstotnim lastnikom PV, trajajo že več let. Mali delničarji so lani dočakali zahtevano posebno revizijo cene premoga, ki ga PV prodaja Termoelektrarni Šoštanja (TEŠ) za obdobje od 2005 ido 2009, ki jo je izdelala družba Audit & Co. Zdaj so isto revizijsko hišo hoteli imenovati za izdelavo posebne revizije cene premoga še za obdobje 2010–2012. Hkrati so predlagali razrešitev nadzornega sveta in imenovanje nadzornikov s pomočjo sodišča. Toda brez možnosti razprave in vprašanj upravi PV ter po odstranitvi malih delničarjev je HSE kot večinski lastnik izglasoval odpoklic nadzornikov Matjaža Janežiča in Marka Štrigla ter imenovanje Marjana Ravnikarja in Marka Bregarja. Skupščina je obenem v nasprotju s predlogom malih delničarjev za revizorja izbrala hišo Ernst & Young. Mali delničarji trdijo, da PV doslej že po cenah 2,95, 2,8 in 2,54 evra za gigadžul energije iz premoga le-tega ni prodajal z dobičkom, da vsaj od leta 2008 niso videli dividend, po predvidenih 2,25 evra za gigadžul za bodoči šesti blok TEŠ pa bodo PV in mali delničarji še bolj oškodovani.

Predsednik uprave PV Milan Medved je danes obžaloval zaplet na skupščini in dejal, da zanj uprava ne prevzema odgovornosti, saj je skupščino vodil odvetnik Miran Kos. Ernst & Young bo zdaj preverila ceno premoga še za obdobje 2010–2012 ter izdelala revizijo obveznosti premogovnika zaradi državnega poroštva za B6, ki kot pogoj zahteva omenjeno ceno premoga. »Postavljeni smo v nemogoč položaj: večinski lastnik zahteva zniževanje cene na 2,25 evra za gigadžul leta 2015, manjšinski lastniki pa zahtevajo višjo ceno! Ceno premoga določa HSE in je za delovanje B6 določena v investicijskem programu, PV pa premoga ne more prodati drugam. Zaplet bodo morali rešiti lastniki, ne uprava,« je povedal Medved.

Lani oktobra smo poročali, da je Bilić vložil tožbe na sklepe skupščine in ovadbe proti vodilnim zaradi oškodovanja PV in delničarjev po tem, ko so se lani avgusta na skupščini delničarji seznanili z revizijo cene premoga v obdobju 2005–2009. Šlo naj bi za 17,4 milijona evrov škode. Danesj pa je Bilić razkril, da se je v sodnem spisu očitno pojavila še ena revizija, ki navaja škodo zgolj v višini 1,5 milijona evrov. »To moram še raziskati, a obstaja sum, da gre za ponarejeno revizijo,« je povedal Bilić. V zvezi z nedeljsko skupščino je napovedal kazensko ovadbo proti Miranu Kosu zaradi zlorabe funkcije predsedujočega in kršitve pravice delničarjev do obveščenosti ter tudi proti upravi. Bilić je še dejal, da so po nedeljski skupščini razprave o revizijah in ceni premoga postale drugotnega pomena. Po njegovem mnenju so odnosi med delničarji dosegli dno in mogoče se je le vprašati, kdo bo še hotel vlagati v državna podjetja, kjer državni delež ostaja večinski.

V HSE so presenečeni zaradi sklica izredne skupščine v nedeljo ob 4. uri zjutraj, saj resno korporativno upravljanje česa takega ne pozna. Ob tem opozarjajo, da ima večina termoelektrarn na premog v bližini rudnik ali vsaj pristanišče, cene premoga so tako precej težko primerljive. Tudi v primeru PV in TEŠ pa ni nemogoča združitev, saj enega podjetja brez drugega najbrž ni. V HSE dodajajo, da bi zadnje lahko upoštevali vsi, ki so kupovali deleže v PV.