Prvi nadzornik Luke Koper odstopil zaradi pritiskov

Dino Klobas sicer pravi, da ima zaradi imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča čisto vest.

Objavljeno
06. september 2013 12.21
Luka
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Koper - Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Dino Klobas je danes nepreklicno odstopil s položaja, poroča STA. Kot razlog je navedel pritiske ob imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper, glede katerega ima sam povsem čisto vest. Dan pozneje je odstopil tudi član uprave Marko Rems, so sporočili iz Luke.

Gašpar Mišič, ki je bil za predsednika uprave enega najpomembnejših državnih podjetij imenovan 26. avgusta, bo sicer vodenje Luke Koper od dosedanjega predsednika uprave Bojana Branka prevzel danes popoldne.

Odločilni glas k njegovemu imenovanju je prispeval ravno Klobas, podprli pa naj bi ga še trije predstavniki zaposlenih in predstavnica koprske občine.

Imenovanje je v politiki in javnosti sprožilo številne kritike in polemike, ker naj bi šlo za najbolj očiten primer političnega kadrovanja. Slovenska odškodninska družba je zato zahtevala zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital, tudi Klobasa. Skupščina bo 7. oktobra, zatem pa je pričakovati tudi zamenjavo prvega moža Luke Koper.

Klobas je danes zatrdil, da je bil postopek izbire prvega moža Luke Koper povsem transparenten in ni bil motiviran iz kakršnih koli zunanjih interesov. Postopek je bil voden povsem v skladu s poslovnikom o delu nadzornega sveta Luke Koper in v soglasju z ostalimi nadzorniki, sam pa je bil pri odločanju osredotočen zgolj na to, kar bi bilo za Luko Koper v danem trenutku najbolj koristno.

»Moja odločitev je bila pri tem povsem neodvisna, jasna, brez političnih ali kakršnih koli drugih škodljivih motivov. Zato imam glede postopka izbire novega predsednika uprave Luke Koper povsem čisto vest,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Kljub temu pa se je na nadzorni svet družbe in še posebej nanj kot predsednika s strani medijev, politike in celotne javnosti vsul plaz neupravičenih kritik, podtikanj in ugibanj o političnem in oportunističnem kadrovanju v družbi Luka Koper, je zapisal. Ker v takšnih razmerah ne more kakovostno opravljati funkcije predsednika in člana nadzornega sveta, se je odločil za nepreklicen odstop.