Puljić in Žmavc po pogovoru s poslanci SMC in SD z dobrimi občutki

Kandidat za nadzornika Slovenskega državnega holdinga ima občutek, da jih je z odgovori in argumenti prepričal.

Objavljeno
15. marec 2017 12.27
bsa-Zeljko Puljic
Š. P., STA, Ma. F.
Š. P., STA, Ma. F.
Ljubljana − Kandidat za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) Željko Puljić je po pogovoru v poslanskih skupinah SMC in SD povedal, da mu podpore eksplicitno niso obljubili, a ima občutek, da jih je z odgovori in argumenti prepričal. Kot je povedal za STA, je predložil dodatna dokazila in prave informacije glede očitkov na njegov račun v medijih.

Poslanske skupine so danes prejele prave informacije glede očitkov o koruptivnosti in konfliktu interesov ter se bodo na tej podlagi lažje odločili glede podpore, je ocenil Puljić.

Želi si, da mu prisluhne tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, sicer nekdanji predsednik protikorupcijske komisije, ki se je ob njegovo kandidaturo za nadzornika SDH obregnil prejšnji teden. Spomnil je, da je komisija leta 2012, ko je bil Puljić v upravi Telekoma Slovenije, ugotovila, da je ta uprava v nekaterih primerih ravnala koruptivno.

Puljić je danes dejal, da ministra izredno ceni. Želi pa si priložnost, da ministru zadeve pojasni in skupaj pogledata, kaj se je dogajalo po izdaji poročila protikorupcijske komisije. Kot je poudaril, predkazenski in kazenski postopek proti njemu nista bila nikoli sprožena, ena odškodninska tožba proti njemu pa je tudi že zavrnjena.

Po obiskih v poslanskih skupinah ima Puljić dober občutek glede podpore, vsi so bili po njegovih besedah tudi korektni. Večina vprašanj sicer ni bila usmerjenih le v preteklost, pač pa tudi v prihodnost, denimo glede strategije upravljanja podjetij v pretežni državni lasti. Dotaknili so se še področja energetike, prioritet in vprašanj, na kakšen način zagotoviti učinkovito upravljanje državnega premoženja do leta 2025, je povedal Puljić.

Pojasnjevanje svoje preteklosti in pogleda v prihodnost je bilo, kot ugotavlja, enako težko. »Včasih je veliko težje pojasnjevati nekaj, kar je neargumentirano. Če pa nimaš vizije in ne veš, kam greš, je vsaka pot prava,« je pojasnil.

Franci Žmavc nam je po po pogovorih s poslanci SMC in SD povedal, je so bili pogovori konstruktivni, njegova pojasnila pozitivno sprejeta, nekateri poslanci tako iz SMC kot iz SD pa so mu obljubili podporo pri kandidaturi za člana nadzornega sveta SDH.

Puljić je opravil tudi pogovor v poslanski skupini Desusa, kjer pa so že prejšnji teden opravili pogovor z drugim kandidatom za nadzornika SDH Francem Žmavcem. Kot je razumeti sta poslance oba kandidata prepričala.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer ocenjuje, da sta Žmavc in Puljić na pogovoru v njihovi poslanski skupini pojasnila in demantirala veliko večino očitkov, ki so se na njun račun pojavili v medijih. Imeli so izčrpen pogovor, poslanska skupina pa se o podpori njuni kandidaturi še ni odločila.

V poslanski skupini SD po pogovoru s Puljičem in Žmavcem izjav ne dajejo. Pred časom pa so že pojasnili, da kandidata ne uživata njihove podpore.

Kandidata sta bila v medijih deležna številnih očitkov že od tedaj, ko ju je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman po izboru komisije predlagala v imenovanje DZ. V koaliciji so zato terjali odgovore, ali jima jih je uspelo prepričati in bosta uspešno šla skozi parlamentarno sito, pa za zdaj še ni znano.