Radeče papir: Turki ponujajo 15,4 milijona evro

Družba Saray iz Ankare bi predhodno želela pregledati poslovanje papirnice.

Objavljeno
06. julij 2012 14.16
Primož Škerl, Celje
Primož Škerl, Celje
Celje - Na celjsko sodišča sta prispeli samo dve ponudbi za odkup poslovne celote družbe Radeče Papir, ki je od aprila v stečaju, med njimi pa ni francoskega Oberthur Technologies, ki se je dolgo zanimalo za odkup ali najem petega stroja.

Stečajni upravitelj Borut Soklič je na sodišču odprli ponudbi Tehničnih sistemov z Bizeljskega in turške družbe Saray iz Ankare. Bizeljčani se pretežno zanimajo za odkup drobnega inventarja, za kar ponujajo dobrih pet tisoč evrov. Soklič je takoj napovedal, da bo njihovo ponudbo izločil, saj ne vsebuje potrebnih parametrov.

Glede turških interesentov je še veliko neznank, saj so poslali nezavezujočo ponudbo. Predhodno oziroma čim prej želijo skrbno pregledati poslovanje radeške papirnice, kupnino so pripravljeni plačati v 150 dneh po sklenitvi pogodbe, zadržali so si pravico do spremembe. ponudbe.

Če se bo odločil podjetje prodati Turkom, bo stečajni upravitelj sporočil najkasneje 17. julija. Soklič je namreč večkrat dejal, da bo papirnico prodal tistemu, ki ga zanima nadaljevanje proizvodnje in s tem ohranjanje delovnih mest. Dolgo se je kot najresnejši kupec omenjal francoski Oberthur Technologies, a ga je zanimal samo peti stroj za proizvodnjo banknotnega papirja, medtem ko je Občina Radeče preko svojega komunalnega podjetja konec junija ustanovila podjetje Papirnica Radeče, ki bi na četrtem stroju nadaljevala proizvodnjo belih papirjev.

Po ustavitvi del je službo v Radečah izgubila 241 papirničarjev.