Radenska je prodana Čehom

Kofola bo za Radensko plačal 13,95 evra za delnico; za 75,31-odstotni delež torej 51,8 milijona evrov.

Objavljeno
19. december 2014 08.06
Posodobljeno
19. december 2014 08.06
bakal agra
Vanja Tekavec, gospodarstvo, C. P., gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Vanja Tekavec, gospodarstvo, C. P., gospodarstvo, Je. G., Delo.si

Ljubljana – Danes je bila podpisana kupoprodajna pogodba o prodaji Radenske, Ljubljanska borza pa je zaradi tega ustavila trgovanje z delnicami Pivovarne.

Jannis Samaras, generalni direktor družbe Kofola, je na tiskovni konferenci dejal, da ima Radenska velik potencial ne le na slovenskem in na trgih nekdanje Jugoslavije, temveč tudi na drugih. Dobro je poznana tudi na Češkem, v Avstriji in Italiji.

»Prodaja vod ni naš osnovni posel. Veseli nas, da se je naš partner, ki razmišlja podobno kot mi, odločil za ta posel,« je dejal Peter Polič iz skupine P & P, ki je sodelovala pri nakupu Radenske.

»Skupina Laško s prodajo družbe Radenske nadaljuje z izpolnjevanjem zavez, ki so opredeljene v Sporazumu o prestrukturiranju in mirovanju. Pri iskanju investitorja za Radensko ni bila v ospredju samo cena, vendar tudi skrb za razvoj blagovne znamke Radenska. Prepričan sem, da bo Radenska v Kofoli dobila zanesljivega, dolgoročnega partnerja, ki se zaveda svoje odgovornosti za prihodnost družbe, njenega razvoja in njenega pomena za lokalno skupnost,« je ob podpisu pogodbe poudaril predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko in dodal, da bo celotna kupnina namenjena poplačilu obveznosti Pivovarne Laško.

Direktor družbe Radenska, Milan Hojnik pa je še povedal, da vodstvo Radenske podpira prodajo poslovnega deleža v lasti Pivovarne Laško družbi Kofola.

Prodaja bo, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji s strani prodajalca in kupca, predvidoma zaključena v naslednjih treh mesecih. Kofola bo za 75,31-odstotni delež Radenske plačal 51,8 milijonov evrov, vendar bo 32 milijonov evrov kupnine šlo za vračilo posojil. Pivovarna Laško tudi nima več nobene obveznosti iz naslova denacionalizacijskih zahtevkov družine Šarič, saj naj bi ta pogajanja zdaj prevzela Kofola, ki se z družino Šarič menda še vedno pogaja. Kako je to vplivalo na višino kupnine, ni znano.

Pogajanja glede denacionalizacije bo prevzela Kofola

Ob prodaji Radenske velja opozoriti, da se bo znotraj sistema Pivovarne Laško prvič razdolžila matična pivovarna. Pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju se je razdolžila Pivovarna Union, prav tako ob prodaji ajdovskega Fructala, ki ga je skupina pred tremi leti prodala srbskemu Nectarju, in kosovske Birra Peje.

Kot je znano se je češka Kofola pri nakupu Radenske povezala s skupino P & P v lasti družine Polič. Pogajanja so se vlekla več mesecev in so se vrtela predvsem okrog cene in drugih pogojev nakupa, prevzema dolgov Radenske in nerešenih vprašanj glede denacionalizacije. Pogajanja za prodajo so potekala tudi včeraj in so bila danes uspešno končana.

Češka Kofola ima približno 2000 zaposlenih in proizvaja v sedmih proizvodnih obratih na štirih trgih srednje in vzhodne Evrope – na Češkem, Poljskem, Slovaškem in v Rusiji. Med njenimi najbolj prepoznavnimi pijačami je istoimenski napitek Kofola. Družba proizvaja tudi sadne sokove, sirupe, naravno izvirsko vodo itn.