Rado Antolovič ni sprejel funkcije predsednika uprave Luke Koper

NS se bo o nadaljnjih korakih glede imenovanja predsednika uprave odločil v prihodnji dneh.

Objavljeno
02. oktober 2012 20.22
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - »Rado Antolovič nam je sporočil, da ponujene funkcije predsednika uprave Luke Koper ne bo sprejel in da ima obveznosti v ruskem pristanišču Novorosijsk. S tem smo se nadzorniki seznanili in bomo v naslednjih dneh odločali o prihodnjih korakih.« To je kratko sporočilo, ki ga je včeraj povedal Janez Požar, prvi nadzornik Luke Koper.

Po številnih preobratih se je danes sklenilo eno od poglavij iskanja novega predsednika uprave Luke Koper.

Janez Požar je na naše vprašanje odgovoril, da je Rado Antolovič res strokovnjak mednarodnega slovesa, ampak z njim nekako niso našli skupnega jezika. »Morda o vseh okoliščinah zaposlitve in možnih pogojih za delo niti ni bil najbolje obveščen. Dvom o njegovi izobrazbeni kvalifikaciji je padel, ko smo dobili pravno mnenje,« je še povedal Požar.

Nadvse ogorčeni so bili trije predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu, ki so javnosti posredovali ločeno izjavo. V njej pravijo: »Izjava Janeza Požarja za medije ustvarja vtis, da je Rado Antolovič nekredibilna in shizofrena oseba, ki kot kandidat najprej naredi vse, da nas prepriča in da je pravi mož za Luko Koper, ko pa je izvoljen, odstopi. To ni res. Gospod Antolovič je privolil v plačilo, ki mu ga je nadzorni svet lahko odobril, in je bil v petek izvoljen za predsednika uprave. Dogovorjeno je bilo, da nam v ponedeljek potrdi, da je svojemu dosedanjemu delodajalcu dal odpoved in se potem seja in razpis končata.«

Dodali so, da je bil potem izzvan umetni proceduralni zaplet (češ da Antolovič nima ustrezne izobrazbe, op. B. Š.), za katerega je pokazalo, da nima podlage: sočasno so v Rusiji sprožili ofenzivo z namenom, da bi Antoloviča označili kot kriminalno osebo. Zaradi vsega tega je Antolovič moral odstopiti od namere, da sprejme funkcijo prvega moža Luke Koper. Zdaj mora najprej oprati svoje ime. V Sloveniji pa smo tako dokazali, da v sedanjih razmerah v družbi in politiki nočemo in si niti ne zaslužimo boljših razmer, so še zapisali trije predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu.

Predrag Topič, vodja Sindikata izvajalcev pristaniških storitev, pa je javnosti posredoval izjavo, da je postopek razrešitve prejšnjega predsednika uprave Gregorja Veselka povzročila družbi večjo materialno škodo. Hkrati so menili, da trenutni nadzorniki niso kos svoji nalogi in da bi bilo edino smiselno, da odstopijo.

Oglasil se je tudi Marko Pavliha, ki se je strinjal z ministrom Černačem, da bi morali nadzorniki zastopati interese lastnikov in družbe, ne pa posamičnih osebnih in lobističnih interesov. Zato je ministrstvu predlagal, da bi bilo treba čim prej sklicati skupščino delničarjev. Antolovičev odvetnik Ervin Dokič pa je izjavil, da je Antolovič zaradi očitnih nesprejemljivih iger v Sloveniji postal žrtev in se takšnih iger ne gre več ter tudi prosi, naj se ga v medijih ne obravnava več.

Po naših informacijah naj bi se nadzorniki znova sestali že prihodnji teden. Luko Koper bo še naprej vodil Bojan Brank.