Radovanović ostaja stečajni upravitelj AHA Mure

Za zamenjavo stečajnega upravitelja AHA Mure le upniki s 24,96 odstotki terjatev - banke.

Objavljeno
11. december 2015 17.15
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Petčlanski upniški odbor AHA Mure, v katerem so predstavniki Nove ljubljanske banke, Gorenjske banke, SID Banke, Banke Koper in Republike Slovenije je sodišču sredi novembra predlagal zamenjavo stečajnega upravitelja Steva Radovanovića brez kakršnekoli obrazložitve oziroma zato, ker po njihovi presoji ni več užival njihovega zaupanja. Toda njihov predlog ni dobil širše podpore ostalih upnikov.

Kar nekaj časa je sicer trajalo, da je okrožni sodnik Franc Granfol po glasovanju vseh upnikov lahko izračunal pravilni rezultat, saj se je izkazalo, da tri banke - SID Banka, Gorenjska banka in Banka Koper - stečajnemu upravitelju in sodišču niso sporočile, da jim je del njihovih z zavarovalnimi policami zavarovanih terjatev v skupnem znesku 4,19 milijona evrov država poplačala že junija letos. Država si je za višino poplačila bank povečala svoje terjatve do AHA Mure v stečaju, banke, ki so poplačilo dobile, pa dobljenega zneska vse do sedaj niso odštele od svojih terjatev, zato so se terjatve neupravičeno zvišale za dobre štiri milijone evrov.

Ko je sodišče odštelo te neupravičene terjatve, se je izkazalo, da so za razrešitev stečajnega upravitelja glasovale upnice z le četrtino vseh terjatev, ki jih je sicer skupno za skoraj 91,7 milijona evrov. Upniki s tremi četrtinami terjatev se torej niso strinjali z razrešitvijo stečajnega upravitelja oziroma niso glasovali, kar je pomenilo, da se s predlagano razrešitvijo ne strinjajo.

Zaposleni proti razreštivi

Med upniki, ki so bili proti Radovanovićevi razrešitvi, so bili zagotovo bivši zaposleni, ki imajo za okrog 5,3 milijona evrov priznanih terjatev in so se zbali, da bi za njihovo izplačilo zmanjkalo denarja, če bi konzorcij bank dosegel priznanje in izplačilo vseh svojih prednostnih terjatev.

»Po takšni odločitvi še vedno upamo, da pri nas še vedno obstaja pravna država in da nekateri, ki so za to postavljeni, odločajo po svoji vesti in ne po željah kapitala in bank. Upamo, da bodo naše terjatve poplačane čim prej, saj že dolgo čakamo na to,« je včeraj dejala nekdanja predsednica sindikata AHA Mure Jolanka Horvat.

Solo akcija bank

S takšnim izidom glasovanja je zadovoljen tudi Stevo Radovanović. »Že ves čas trdim, da gre pri poizkusu moje zamenjave izključno za ozki interes bank upnic, kar potrjuje tudi samo glasovanje, saj so za razrešitev glasovale zgolj banke, ki sestavljajo upniški odbor. To potrjujte tudi dejstvo, da predloga upniškega odbora ni podprl niti en upnik, ki ni član upniškega odbora, kar daje jasen znak, da so ostali upniki prepoznali namero upniškega odbora kot solo akcijo namenjeno izključno uveljavljanju interesov bank v stečajnem postopku AHA MURE.

Pri tem pa najbolj preseneča glasovanje države kot upnice, zastopane s strani državnega pravobranilstva zunanji oddelek Murska Sobota, ki je  javno zagovarjala, da je potrebno zaščititi  pravice delavcev, obenem pa je z glasovanjem mirno podprla interese bank. To kaže na veliko dvoličnost ali pa na pomanjkanje komunikacije med državnim pravobranilstvom in posameznimi ministrstvi,« je dejal včeraj.

Radovanović namreč bankam nekaterih terjatev ni priznal kot ločitvene terjatve oziroma jih je priznal pogojno, banke pa sedaj v sodnem sporu zahtevajo priznanje teh ločitvenih pravic. A če bi jim to uspelo, bi verjetno zmanjkalo denarja za poplačilo terjatev delavcev in večine drugih navadnih terjatev.

Začetek februarja peta dražba

Stečajni postopek se bo tako nadaljeval pod istim vodstvom. Dražba dveh nekdanjih Murinih obratov Ženski plašči in Ženska oblačila bo 22. januarja, za začetek februarja pa stečajni upravitelj načrtuje že peto dražbo celote, v kateri sedaj proizvodnjo nadaljuje družba Arum bivšega tehničnega direktorja AHA Mure Dušana Gomboca. V peto bo celota skupaj s strojno opremo, zemljišči in dvema blagovnima znamkama naprodaj za dobrega 1,2 milijona evrov.