Raje dobavitelj, kot nadzornik Mercatorja

Darko Knez, ki je prek dveh podjetij pomemben dobavitelj, se s funkcije nadzornika Mercatorja umika.

Objavljeno
23. maj 2017 20.08
bsa Agrokor
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana - Nadzorniki Mercatorja so obravnavali rezultate poslovanja v prvih treh mesecih letos, ki naj bi bili neuradno boljši kot lanski. Na seji je bilo pričakovati tudi razpravo o poslovnem sodelovanju enega od kolegov z najboljšim sosedom. Razprave ni bilo, niti Darka Kneza ne.

Pred dnevi smo razkrili, da je nekdanji izvršni podpredsednik Agrokorja Darko Knez prek dveh podjetij (Labud in Badel), v katerih je direktor, prokurist in solastnik, pomemben dobavitelj Mercatorja. Dobavlja tudi izdelke pod trgovsko blagovno znamko najboljšega soseda. Nadzorniki so decembra lani podpisali izjavo, v kateri so razkrili svoje odnose z družbo, ki jo nadzorujejo, v njej pa med drugim zatrdijo, da niso povezani oziroma nimajo deležev v podjetjih, ki poslujejo z Mercatorjem.

Neuradno je slišati, da Knez v tej izjavi svojih poslov z Mercatorjem ni razkril. Njegovo ravnanje se zdi sporno zaradi potencialnega konflikta interesov, sicer pa svoje dvojne vloge kolegom v nadzornem svetu nikoli ni omenil. Včeraj Kneza na sejo nadzornega sveta ni bilo, po neuradnih informacijah pa je »dal vedeti, da se s funkcije nadzornika umika«.

Todorići so se zavarovali

Novi prvi človek Agrokorja Ante Ramljak je pred dnevi napovedal, da bodo pregledali nabavno politiko in preverili, ali so pogodbe z dobavitelji sklenjene pod tržnimi pogoji. A Ramljak, ki je ob prevzemu funkcije na računu Agrokorja našel le šest kun (manj kot en evro), je bil znova presenečen, ko je ugotovil, da so Ivica in Ante Todorić ter Ivan Crnjac, nekdanji šef in člana uprave Agrokorja, 31. marca, torej teden dni pred zahtevo za uvedbo izredne uprave, k pogodbam o zaposlitvi dobili anekse. V njih piše, da bo za morebitno škodo, ki so jo povzročili, odgovarjala družba, in ne oni sami. Agrokor bi jim, skladno z dodatki k pogodbam o zaposlitvi, moral plačati tudi stroške odvetnika. Ramljak je na trgovinsko sodišče v Zagrebu zato vložil tožbo.

Nekateri dobavitelji pa znova grozijo, da Agrokorju ne bodo več dobavljali svojih izdelkov, rok za izpolnitev njihovih zahtev se bo iztekel v ponedeljek.