Ramljak izgublja zaupanje države

Razkritje visokih zaslužkov izrednega pooblaščenca Agrokorja.

Objavljeno
11. februar 2018 19.06
afp*Ramljak AGROKOR
Željko Matić, Zagreb
Željko Matić, Zagreb
Zagreb – Razkritje o velikanskih prihodkih, ki jih prejemajo nekdanje podjetje izrednega Agrokorjevega pooblaščenca Anteja Ramljaka in ljudje, do pred kratkim povezani z njim, je poenotilo ne ravno vedno enotno hrvaško državno vodstvo. Mediji so razkrili, da Ramljakovo podjetje Texo Management na leto prejme 1,6 milijona evrov.

V združenju malih Agrokorjevih delničarjev so izračunali, da podjetje s štirimi zaposlenimi zasluži 2,5-krat več od skupnega denarnega zneska, ki ga na Hrvaškem na leto zaslužijo drugi ponudniki storitev finančnega svetovanja. Izračunali so tudi, da mesečne plače Agrokorjevih svetovalcev, ki jih je najelo podjetje AlixPartners – zanimivo, da se je to zgodilo na dan, ko so se dogovorili o storitvah glede svetovanja in prestrukturiranja z izrednim pooblaščencem Ramljakom – presegajo letni znesek bruto plač, ki jih direktorji AlixPartners zaslužijo v ZDA. Za posle, povezane s prestrukturiranjem, namerava Ramljak porabiti 70 milijonov evrov.

Najem nekdanjega podjetja in izplačevanje visokih honorarjev je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović označila za »globoko nemoralno«. Predsednik sabora Gordan Jandroković je takšno ravnanje označil za »sporno, saj zdrav razum pravi, da to ni bila najboljša odločitev«, premier Andrej Plenković pa je povedal: »To ni dobro. Nisem vedel, koliko prejemajo svetovalci.« Sicer zgovoren izredni pooblaščenec Ramljak o tem neprijetnem razkritju za zdaj ni povedal niti besede, vendar njemu naklonjeni mediji in novinarji javno trdijo, da je vsa zgodba, povezana z visokimi honorarji, pravzaprav poceni populizem. Zatrjujejo, da drugod po svetu najem takšnih svetovalcev navadno stane vsaj odstotek skupnih dvomljivih finančnih terjatev, to pa je v primeru Agrokorja celo nekoliko manj od predvidenih 70 milijonov evrov.

Preslepljeno vodstvo

Ramljaka odločno brani tudi Borislav Škegro, nekdanji finančni minister iz HDZ in lastnik propadlega sklada Questus. Škegro trdi, da Ramljak svoje delo opravlja »izjemno, državno vodstvo pa so preslepili«. Škegrove ošabne in bahave izjave je javnost razumela kot potrditev domneve, da je tudi Škegro zaradi povezav z nekdanjimi Ramljakovimi partnerji, s številnimi svetovalci in celo gospodarsko ministrico Martino Dalić, ki je bila njegova pomočnica, vpleten v zadevo Agrokor. Samo po sebi to ni zločin, vendar ne vzbuja zaupanja, če vemo, da so njegove poslovne podvige financirali večinoma z državnim denarjem in da so vsi po vrsti propadli. Vsi ti vrhunski strokovnjaki seveda niso propadli, vendar je pomenljivo, da niso imeli niti evra prihodkov na mednarodnem trgu, ampak so nekaj časa tako kakor Ramljak, ki zdaj zasluži 10.000 evrov neto na mesec, zaslužili komaj 700 evrov.

Do zdaj nedotakljiv Ramljakov položaj sta zatresli še dve razkritji. Na meji s Srbijo so aretirali enega od njegovih 140 svetovalcev Marijana Stričevića zaradi suma, da je že pred časom iz propadlega šibeniškega TLM kot predsednik uprave izvlekel 120.000 evrov. Njegov svetovalec je bil takrat nihče drug kot izredni pooblaščenec Ante Ramljak. Sumljiv je tudi sporazum o zakupu prostorov z južnoafriškim skladom Tower Property za 57,4 milijona evrov, saj Ramljak osebno ne more sklepati poslov, katerih vrednost presega 460.000 evrov.

Zaradi vsega tega kritiki opozarjajo, da se v Agrokorju tudi po uvedbi izredne uprave ni spremenilo nič. Odločitve sprejemajo v ozkem krogu interesno povezanih oseb, ki druga drugi omogočajo ugodnosti, podjetje še naprej ropajo, odrešilnega dogovora in prestrukturiranja pa ni od nikoder. Zato se je treba vprašati, koliko so Ramljak in ljudje, povezani z njim, zaslužili in kaj so v preteklih devetih mesecih sploh naredili. Tega se zaveda tudi ministrica Martina Dalić, ki je v četrtek spodbujala upniški odbor, naj čim prej, morda že prihodnji teden, glasuje o predlogu dogovora.

Nasprotje interesov

Premier Plenković je pred tednom dni zahteval vse dokumente o izplačilu prihodkov svetovalcem in jih posredoval vladnim službam. Ne glede na to, kaj bodo službe sklenile, Plenković brez soglasja Knightheada oziroma brez enkratnega izplačila milijarde evrov ne more zamenjati Ramljaka, zato se je tako kakor že velikokrat do zdaj odločil počakati in se prepričati, kaj se bo zgodilo z dogovorom. Opozicija v saboru zahteva spremembo zakona o preprečevanju nasprotja interesov, da bi Ramljak dobil položaj državnega uslužbenca in bi njegovo delo lahko ustrezno nadzirali, poleg tega so sklicali tudi sejo saborskega odbora za gospodarstvo. To, da je razplet zadeve Agrokor še daleč, dokazuje tudi včerajšnja ocena evropske komisije, ki napoveduje 2,8-odstotno rast BDP na Hrvaškem. Toda tudi po njenem mnenju je največje tveganje še vedno prestrukturiranje Agrokorja.