Razčiščevanja okoli dokapitalizacije in privatizacije Palome

Sindikat zahteva razkritje nefinančnih zavez kupca.

Objavljeno
14. december 2015 23.37
Tovarna papirja Paloma, 4.12.2015, Sladki vrh [Paloma]
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Napetost okoli dokapitalizacije in privatizacije Palome se vse bolj stopnjuje. Sindikat od SDH in vlade zahteva razkritje nefinančnih zavez kupca Abris Capitala, mali delničarji, ki že zbirajo pooblastila za januarsko skupščino družbe, pa se sprašujejo, ali je bila ponudba poljskega sklada res najvišja.

Paloma, ki je v 71-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH), je pred kratkim z Abris Capitalom podpisala pogodbo o 15-milijonski dokapitalizaciji, o kateri bodo delničarji odločali na januarski skupščini. Poljski sklad bo s tem postal večinski lastnik sladkogorske družbe, drugim delničarjem pa naj bi v nadaljevanju ponudil izstop po 3,30 evra za delnico.

Uprava Palome je prav zaradi privatizacije pred časom s hišnim sindikatom Paloma Pergam podpisala aneks h kolektivni pogodbi, ki zagotavlja varstvo pravnih standardov in 740 delovnih mest, a sindikat zdaj skrbijo druge nefinančne zaveze novega lastnika, kot so ohranitev blagovne znamke, razvoja in sedeža družbe v Sladkem Vrhu.

Dopis ministroma in SDH

O tem uradno niso bili obveščeni, zato so to v dopisu že konec novembra zahtevali od pristojnih ministrov in SDH, a jih niso dobili. Po neuradnih informacijah, ki jih imajo, naj bi bile te zaveze predvidene le za poldrugo leto, delavci pa želijo, da bi te zaveze veljale najmanj tri leta. Prav tako zahtevajo pojasnila, zakaj bo družbo namesto Abrisa dokapitalizirala njegova ciprska družba PPRS Holdings Limited, kot je to razvidno iz sklica skupščine.

To je zmotilo tudi Teo Gorjup, ki je prek družbe Nevija solastnica Palome in med malimi delničarji zbira pooblastila za januarsko skupščino. Kot pravi, so mali delničarji pričakovali, da bo uprava v sklicu skupščine podrobno predstavila postopek izbire. Ker tega ni storila, to po mnenju Gorjupove pušča množico ugibanj, kaj se je dogajalo v postopku dokapitalizacije.

Gorjupova trdi, da je bila najmanj ena ponudba višja od Abrisove, čigava, pa ne razkrije. »Če bi bila takšna ponudba podana, ob primernih finančnih zavarovanjih, ceni in roku plačila pred skupščino ali na njej, bi jo v imenu malih delničarjev prav gotovo podprla,« pravi.

Vrata so še odprta

Predsednik uprave Palome Tadej Gosak je v nedavnem pogovoru za Delo že zatrdil, da je Abris ponudil največ, a tudi če bi bil kdo pripravljen odšteti več, vrata še niso zaprta. V SDH, katerega glas bo na skupščini odločilen, zatrjujejo, da bodo morebiten nasprotni predlog za dokapitalizacijo Palome po višji ceni (z ustreznim finančnim zagotovilom) na skupščini upoštevali. Dodajajo še, da imajo zainteresirani vlagatelji možnost ponuditi tudi prostovoljno prevzemno ponudbo. Sicer pa SDH meni, da je Paloma v postopku dokapitalizacije zasledovala cilj najvišje vrednosti za delničarje. Glede zahtev sindikata o nefinančnih zavezah pa na SDH odgovarjajo, da pogodbe ne morejo komentirati, saj jo je sklepala Paloma.

Pogodbe ne razkrivajo

»Skladno z dobro prakso iz primerljivih postopkov privatizacije so v pogodbo vključene tudi nefinančne zaveze. Sindikat je izrazil svoja pričakovanja, ki so bila v pogodbi upoštevana skladno s pravnimi in formalnimi okviri v takšnih postopkih,« odgovarjajo v Palomi. Kakšne so te zaveze in na kakšno obdobje se nanašajo, niso razkrili. Glede ciprske družbe pa: »Paloma je pogodbo sklenila s PPRS Holdings Limited Ciper in njegovima družbenikoma Abris Capital Mid-Market Fund II LP in Abris Capital Mid-Market Fund II-A LP kot porokoma. Vse tri omenjene družbe so družbe iz skupine Abris Capital Partners Limited. Tovrstne strukture so v poslovni praksi običajne in zelo pogoste.«

Morebitnih drugih ponudnikov za dokapitalizacijo Palome vodstvo te družbe že ves čas ne razkriva.