Razlastitve bo urejal nov zakon

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu je predstavil nov zakon o spodbujanju investicij.

Objavljeno
30. maj 2017 19.30
vidic delove podjetniške zvezde
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Predvideni zakon o spodbujanju investicij med drugim izenačuje domače in tuje investitorje, opredeljuje strateško investicijo, za katero bodo možne razlastitve, in poenostavlja postopke nakupe nepremičnine od države ali občine, je naštel državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Ta je še napovedal tri ali štiri nove tuje investicije do konca leta.

Cantarutti je predlog novega zakona predstavil na investicijski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Njegov namen je dati pozitiven signal investitorjem, zagotoviti predvidljiv, prijazen in enostaven sistem za investiranje ter povečati konkurenčnost.

Tudi po novem zakonu ostaja v veljavi 40-odstotna splošna olajšava na davek od dohodka za investiranje ter 70-odstotna olajšava za investiranje na problemskih območjih. Gospodarsko ministrstvo bi si želelo še več olajšav, denimo davčne počitnice, a so po pogovorih s kolegi na finančnem ministrstvu ugotovili, da za kaj takšnega ni dovolj poguma, je še rekel Cantarutti.

Prav tako bodo investitorji še naprej imeli možnost nakupa nepremičnine od države ali občine pod ocenjeno vrednostjo, bodo pa ti postopki po Cantaruttijevih besedah lažji in hitrejši.

Zakon izenačuje tuje in domače investitorje, in sicer tudi glede pridobivanja nepovratnih sredstev. Cantarutti je sicer zavrnil nekatere kritike, da bi lahko država z 18,7 milijona evrov, ki jih namerava kot spodbudo nameniti Magni, raje podprla slovenska podjetja. Po njegovih besedah je gospodarsko ministrstvo lani podprlo 1000 slovenskih družb s 300 milijoni evrov. Se bo pa delež nepovratnih sredstev zmanjševal.

Zakon bo opredelil tudi zagotavljanje pogojev za strateško investicijo. Predlog zakona predvideva možnost razlastinjenja za strateške investicije tudi iz javnega interesa na podlagi javne gospodarske koristi.

Najnižja vrednost strateške investicije mora biti 40 milijonov evrov v predelovalni ali storitveni dejavnosti in 20 milijonov evrov v razvojno-raziskovalni dejavnosti. Ustvarja vsaj 400 delovnih mest v predelovalni ali storitveni dejavnosti in 200 delovnih mest v razvojno-raziskovalni dejavnosti. Zagotavlja ohranjanje delovnih mest vsaj pet let od dneva zaposlitve, bruto dodana vrednost na zaposlenega v investiciji pa je višja od povprečne v državi.

Predlog zakona gre zdaj v medresorsko obravnavo. Vlada bo zakon po predvideni časovnici sprejela v začetku jeseni, februarja prihodnje leto pa tudi državni zbor.