Razsute toplice ocenjene skoraj na milijon

V Medijskih toplicah se namesto prvih kopalcev zbirajo upniki, ki so pol leta po stečaju prijavili 4,8 milijona evrov terjatev.

Objavljeno
02. junij 2017 16.21
Posodobljeno
03. junij 2017 08.00
*iza* Medijske toplice
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje – V Medijskih toplicah se namesto prvih kopalcev letos zbirajo upniki, ki so pol leta po uvedbi stečaja nad Hotelom Medijske toplice (HMT) prijavili 4,8 milijona evrov terjatev. Stečajnik Igor Bončina jih je priznal le tretjino, prerekal pa kar 3,2 milijona evrov – vse na ime slabe banke (DUTB), ki zagotavlja, da ima na topliških nepremičninah vpisano veljavno hipoteko.

Hotel Medijske toplice (HMT), ki je zaprt že od leta 2009, se je v stečaju znašel januarja letos na predlog države Slovenije. Medtem ko je ta, v preteklosti edini pravi turistični zasavski biser, miroval, so bili njegovi lastniki precej aktivni.

Nazadnje se je lastniška struktura spremenila pred enim letom: kmetijsko podjetje Meja Šentjur je 49-odstotni delež v HMT prodalo trboveljski družbi Met Team. Večinski, 51-odstotni delež, sta v HMT obdržala Avto Celje v stečaju in Domine – družbi iz PSZ, poslovnega imperija padlega celjskega poslovneža Darka Zupanca, ki je v stečaju že od 2014, a po javno dostopnih podatkih lastniško še obvladuje šentjursko Mejo.

Izlaški kompleks v stečaju je Zupančeva velenjska družba Afining kupila leta 1997, v kasnejših letih pa je lastništvo v njem zamenjalo še nekaj družb – vse so bile lastniško povezane z Zupancem.

PSZ prijavil eno najvišjih terjatev

PSZ, eden izmed devetnajstih upnikov, je v stečaju HMT prijavil eno najvišjih terjatev, vredno dobrih 666.000 evrov. Stečajnik Bončina jo je priznal kot navadno – v nasprotju s terjatvama NKBM in občine Zagorje, ki ju je v celoti priznal kot zavarovani z ločitveno pravico na petnajstih nepremičninah. Te v naravi predstavljajo bazensko-hotelski kompleks Medijskih toplic, katerega tržno vrednost ocenjujejo na 1,4 milijona evrov, medtem ko likvidacijska cena za malenkost presega 900.000 evrov. Le nekaj manjša od tega zneska je vsota zavarovanih terjatev NKBM (833.000 evrov) in zagorske občine (86.475 evrov). Slednja izhaja iz naslova dolga leta neporavnanega nadomestila za stavbno zemljišče.

Proceduralni manever

Bončinova obrazložitev, da je 3,2-milijonsko zavarovano terjatev slabe banke prerekal, ker zanjo nima dokaza, in da jo bo priznal, ko bo upnica DUTB izkazala njen obstoj, se sliši neverjetna le na prvi pogled. V bistvu gre za »proceduralni manever«, ki je posledica leto dni starih sprememb zakonodaje o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, po katerih ločitvenim upnikom, ki imajo vpisano veljavno hipoteko in terjatev, zavarovano z njo, te ni treba prijaviti; ju je pa stečajni upravitelj dolžan vključiti v osnovni seznam preizkušenih terjatev.

Tak je tudi primer z DUTB, kjer so nam pojasnili: »DUTB ima pravico svoje terjatve izkazati do trenutka, ko bo predmetno premoženje prodano in bo terjatve tudi pravočasno izkazala.«

Zagotovili so, da imajo vso dokumentacijo, potrebno za dokazovanje obstoja in višino terjatve. Ta se nanaša na posojilo PSZ, ki je bilo zavarovano s hipoteko na nepremičninah v lasti HMT in kasneje preneseno na DUTB. Iz zemljiške knjige je razbrati, da sta bili na nepremičninah HMT v korist DUTB vpisani dve hipoteki, skupaj vredni 3,2 milijona evrov.

Bilanca stanja HMT ob začetku stečajnega postopka izkazuje 3,9-milijonsko izgubo in, kot rečeno, le za dobrih 900 tisočakov nepremičnega premoženja. V strukturi 4,8 milijona evrov prijavljenih terjatev je poleg prerekanih obveznosti do DUTB še za dobrih 930.000 evrov obveznosti do ločitvenih upnikov in 721.000 evrov obveznosti do navadnih upnikov. Od leta 2002 je v HMT nastalo tudi za dobra dva milijona evrov nekrite davčne izgube.

Bončina načrtuje, da bo premoženje HMT prodal do prihodnje jeseni in postopek končal še leta 2018, v Zagorju pa se bojijo, da bo za propadli in izropani objekt težko najti kupca.