Razvoj, lastno znanje in prodor na nove trge

Zarja Elektronika: Izboljšali bodo poslovanje, torej povečali prihodke in dobiček, podjetje pa naravnali še bolj trajnostno.

Objavljeno
12. september 2014 19.05
Podjetje Zarja elektronik, Kamnik, 10.September2014
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Družba Zarja Elektronika ne izstopa le po tem, da je vodilno podjetje v Sloveniji z najdaljšo tradicijo zgodnjega odkrivanja požara, z lastnim razvojem in proizvodnjo, temveč tudi po tem, da je v lasti zaposlenih.

Podjetje ne deluje le na področju zgodnjega odkrivanja požara, to je odkrivanja, javljanja in avtomatskega gašenja požara, ampak tudi na vseh drugih področjih tehnične zaščite oziroma varovanja, javljanja prisotnosti plina, odkrivanja vlomov in ropov, hotelske SOS-signalizacije, kontrole prisotnosti in delovnega časa ter videonadzora. Pri tehnični zaščiti ponuja celovite in optimalne rešitve v obliki inženiringa ali posameznih storitev, kot so projektiranje, svetovanje, postavljanje sistemov in njihovo vzdrževanje.

Prihodka je bilo v zadnjih petih letih od dobrih štiri milijone evrov do malo manj kot pet milijonov. Ker je bilo dobička v tem obdobju iz leta v leto manj – leta 2009 ga je bilo 829.000 evrov, lani pa le še 165.000 –, je vodenje družbe aprila letos prevzel Boris Grivić. Tudi dodana vrednost se je v zadnjih petih letih zmanjšala z 52.545 na 39.137 evrov. Z izvozom so lani ustvarili osem odstotkov prihodka, v prihodnjih dveh letih pa ga bodo krepko povečali.

Unikatna proizvodnja protipožarnih sistemov

»Letos smo v sedmih mesecih ustvarili 2,3 milijona evrov prihodka in 205.000 evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je precej bolje kot lani,« pravi direktor Zarje Elektronike Boris Grivić in dodaja, da se čedalje aktivneje usmerjajo tudi na tuje trge. Tako v Črni gori in na Hrvaškem za prihodnje leto načrtujejo ustanovitev podružnice. Zdaj iščejo ustrezne partnerje, s katerimi bi ustanovili hčerinske družbe, v katerih bi Zarja Elektronika zaradi nadzora nad kakovostjo izdelkov in storitev imela večinske deleže. Zaradi širitve na tuje trge bodo čez teden dni, 22. septembra, sodelovali na enem največjih svetovnih sejmov o požarni varnosti v Essnu, kjer bodo edini razstavljavec lastnih požarnih sistemov iz Slovenije.

Pred kratkim so za rudnik bakra in kositra v Mongoliji izdelali in dobavili protipožarni sistem. Za podobne posle se dogovarjajo še v nekaterih drugih državah, na primer v Turkmenistanu in Kurdistanu. »Naša proizvodnja je unikatna, saj redkokdaj izdelujemo standardne protipožarne centrale; praviloma je vsaka prilagojena potrebam posameznega naročnika. Naša majhnost v svetovnem merilu je v takšnih primerih prednost v primerjavi s tujimi družbami, ki izdelujejo velike serije standardnih protipožarnih central in se zato težje ali pa sploh ne prilagajajo potrebam kupcev. Mi na leto izdelamo do 400 protipožarnih central in skoraj vsaka se v kakšni podrobnosti razlikuje od druge, velike družbe v tujini pa imajo množično proizvodnjo za izdelavo nekaj tisoč enakih central. Če naj naročnik dobi optimalno opremo, potem jo je treba prilagoditi prav za določen objekt in mi to znamo narediti,« pojasnjuje Grivić.

Eden njihovih največjih in tehnološko najzahtevnejših projektov v zadnjih nekaj letih je bil protipožarni sistem za potrebe Aerodroma Ljubljana, katerega vrednost je znašala približno 300.000 evrov. Tehnološko velik izziv je tudi protipožarni nadzor, ki ga delajo za Teš 6. Seznam velikih podjetij, v katerih so namestili protipožarni sistem, je kar zajeten. Naj omenimo Davčno upravo RS, Nuklearno elektrarno Krško, Luko Koper, Gorenje, Henkel, Fructal, Hotel Kempinski Palace Portorož, Lek, Helios, BTC … Zarja Elektronika je pred štirimi leti posodobila tudi sistem tehničnega varovanja stavbe državnega zbora. Njene različne sisteme in rešitve tehničnega varovanja koristi več kot 5000 uporabnikov.

Ambiciozni načrti in širitev na tuje trge

»V našem podjetju, ki ima 60 redno zaposlenih delavcev, je veliko zbranega znanja iz tehnične varnosti. Po sedem strokovnjakov imamo v razvoju in projektiranju, 23 pa je montažerjev in serviserjev, ki delajo na terenu. Vsi se tudi nenehno strokovno izpopolnjujejo glede novosti na trgu, da jih lahko potem kakovostno projektiramo in vgrajujemo. Zdaj sta dva sodelavca na izpopolnjevanju v Švici, kmalu pa bosta druga dva odšla v Veliko Britanijo. Z delom in strokovnim izpopolnjevanjem pridobivamo lastno znanje, ki ga uporabljamo pri razvoju naših izdelkov in storitev. Spremljamo tudi svetovne trende v zvezi s tehničnim varovanjem in izvedbo tehnično najzahtevnejših projektov s tega področja,« pojasnjuje direktor zarje Elektronike Boris Grivić.

Komponente za protipožarne centrale in druga področja tehničnega varovanja Zarja Elektronika naroča pri domačih podizvajalcih, nato pa jih v lastni proizvodnji sestavljajo glede na potrebe posameznih naročnikov. Prihodnje leto bodo nekatere od teh komponent, predvsem tiskana vezja, začeli izdelovati sami oziroma s pomočjo robota, ki ga bodo uporabljali tudi za diagnostiko komponent in končnih izdelkov. Poslovanje Zarje Elektronike je usklajeno z mednarodnim standardom ISO 9001, za posamezne sisteme tehničnega varovanja pa so pridobili tudi posebne tehnične certifikate.

Tudi njihovi načrti so ambiciozni. Poleg povečanja izvoza in odprtja poslovalnic na Hrvaškem in v Črni gori se bodo še bolj usmerili v razvoj, za katerega že zdaj namenjajo deset odstotkov prihodka. Zaposlili bodo še enega razvojnika, ki bo odgovoren za izdelavo programske opreme. Načrtujejo tudi prijavo na evropski razpis za razvojne projekte, saj so prepričani, da bo ideja o povsem novem izdelku na področju požarne varnosti postavila nov standard za požarne centrale, odprla nekaj novih delovnih mest in povečala varnost v objektih. Predvsem pa naj bi izboljšali poslovanje, torej povečali prihodke in dobiček, podjetje pa naravnali še bolj trajnostno.