Regresi bodo letos večinoma višji

Regres bodo letos dobili tudi vsi javni uslužbenci in upokojenci.

Objavljeno
22. maj 2017 20.05
bsa/triglav
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana − Delavci v gospodarstvu se letos lahko veselijo nekoliko višjih regresov za letni dopust kot lani, kažejo zbrani podatki. Več bodo dobili tudi javni uslužbenci in upokojenci, ti bodo do regresa oziroma letnega dodatka letos po dolgem času upravičeni vsi.

Višina regresa za letni dopust v gospodarstvu znaša od 805 evrov bruto, kolikor znaša minimalna plača in predstavlja tudi najnižji zakonsko dovoljen regres, do 70 odstotkov povprečne plače v Sloveniji za predpretekli mesec, kar je zgornja meja izplačila, ki je obdavčeno le z dohodnino. Kljub temu nekatera podjetja to vsoto presegajo, denimo v NLB in Zavarovalnici Triglav. Izplačila so tudi zaradi rasti minimalne in povprečne plače večinoma malenkost višja kot lani. Velik del podjetij je svojim zaposlenim že izplačal regres za letni dopust, drugi ga bodo prejeli do konca junija.

Najbolj radodaren je Triglav

Med vprašanimi podjetji (glej grafiko) bodo tudi letos najbolj radodarni v Zavarovalnici Triglav, kjer regres znaša 75 odstotkov povprečne plače v Triglavu, kar znese okoli 1800 evrov. Do konca junija ga bodo prejeli vsi zaposleni. V NLB so že marca prejeli 1322 evrov regresa. Tisočaka ali več so delavci že dobili v Leku, Telekomu Slovenije, Kapitalski družbi, Petrolu in Krki, regres v višini 70 odstotkov povprečne plače v Sloveniji za predpretekli mesec lahko pričakujejo še v Delu, Steklarni Hrastnik in koncernu Kolektor.

V Gorenju bodo delavci prejeli 880 evrov dopustniške žepnine; polovico jim je družba že nakazala, pogovori za izplačilo drugega obroka s socialnimi partnerji še potekajo. V Mercatorju bo regres znašal 950 evrov bruto, a bo 55 odstotkov izplačanega v denarju, preostanek v Mercatorjevih e-bonih. Pošta Slovenije je uslužbencem regres v višini 931 evrov bruto nakazala že pred prvomajskimi prazniki, v ajdovskem Pipistrelu bodo vsi delavci prihodnji meseci prejeli 850 evrov regresa.


Za povečavo kliknite na inforgafiko.

V Holdingu Slovenske elektrarne, Slovenskem državnem holdingu (SDH) in v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo regres dosegel minimalno plačo, torej 805 evrov bruto. To pa je za del zaposlenih na slabi banki 450 evrov manj kakor lani. Gre za zaposlene, ki so v to družbo prišli s pripojitvijo Factor banke in Probanke in za katere je še leto dni veljala bančna kolektivna pogodba.

Regres tudi za uprave

Razen v Telekomu Slovenije in Pošti Slovenije bodo regrese prejele tudi uprave omenjenih podjetij. Na Petrolu pa bo vodstvo dobilo nižji regres − 805 evrov. Uprave bodo regres prejele tudi v državnih družbah, kjer v letih krize priporočalo, da naj si vodstva regresa ne izplačujejo. Tega v priporočilih SDH ni več. Kot pravijo na SDH, so do regresa upravičeni vsi zaposleni, tudi člani uprave, saj to pravico daje zakon o delovnih razmerjih. V podjetjih z agencijskimi delavci zatrjujejo, da tudi ti prejemajo enak regres kot redno zaposleni.

Kljub gospodarski rasti in boljšim rezultatom pa se podjetja le redko odločajo za višje izplačilo od 70 odstotkov povprečne plače v Sloveniji za predpretekli mesec. To je namreč vsota, do katere je treba plačati le dohodnino, za višje zneske pa še davke in prispevke. Lanska tako imenovana mala davčna reforma ni prinesla sprememb oziroma zvišanja te meje. Ladislav Rožič iz sindikata delavcev trgovine pravi, da so sindikati že večkrat predlagali spremembo davčne lestvice, a za to ni bilo posluha. Rožič meni, da bi moral biti regres neobdavčen vsaj do višine povprečne plače.

Bazen za kršitve delavskih pravic

Delodajalec mora zaposlenemu regres izplačati najkasneje do konca junija in to najmanj v višini minimalne plače. A Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov opozarja, da pri tem še vedno opažajo veliko kršitev, zlasti pri manjših delodajalcih. Ti regresov bodisi sploh ne izplačujejo bodisi plačajo manj od zakonskega minimuma ali pa nakazilo zamaknejo do konca oktobra, čeprav ne izkazujejo likvidnostnih težav, ki bi jim po zakonu takšno ravnanje dopuščale. Kot pravi, delavci te kršitve le redko prijavijo.

»Ljudje so tiho, ker se bojijo, da bodo izgubili službo. Tako lahko mi to opazimo šele takrat, ko ljudem preneha delovno razmerje in prijavijo neizplačilo,« dodaja Zorko. Zakon sicer za kršitve pri izplačilu regresa določa od 3000 do 20.000 evrov kazni.

Več za javne uslužbece in upokojence

V povprečju višjega regresa se lahko veselijo tudi javni uslužbenci, ki bodo prihodnji mesec prejeli 500 do tisoč evrov dopustniške žepnine, odvisno od višine plače. Več bodo prejeli tisti z najižjimi prihodki, do regresa pa bodo upravičeni vsi, tudi funkcionarji.

Regres oziroma letni dodatek lahko pričakujejo tudi upokojenci, če bodo sprejete dopolnitve proračuna. Tisti z najnižjimi pokojninami bodo z izplačilom pokojnine za junij prejeli 400 evrov, tisti s pokojninami nad 760 evrov pa 90 evrov.