Renault se je opravičil domnevnim vohunom

Vohunska afera, ki se je pri Renaultu začela janurja, dobiva epilog. Izkazalo se je, da ni obremenilnih dokazov za trojico, ki je bila obtožena gospodarskega vohunjenja in zato odpuščena.

Objavljeno
14. marec 2011 17.01
Posodobljeno
14. marec 2011 17.55
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Pariz - Podjetje Renault se je opravičilo trem direktorjem, ki so jih obtožili vohunjenja, saj tožilci niso našli dokazov proti njim.

Tri vodilne može, ki so bili seznanjeni z razvojem novih renaultovih tehnologij, so januarja odpustili, potem ko so jih obtožili izdajanja zaupnih podatkov tretji osebi. Iz podjetja so domnevno odtekale informacije o novi zeleni tehnologiji njihovih avtomobilov. Policija je preverila bančne račune vseh osumljenih v banki Swiss, a ni našla oprijmeljivih podatkov.

Afera se je začela razpletati prejšnji teden, ko so o tem poročali francoski mediji. Iz vohunske afere se je razrastla v sramotno. V Renaultu so zdaj prepričani, da jim je namige o vohunjenju nekdo podtaknil. Izkazalo se je, da jo je najverjetneje prijavil prevarant. Nenazadnje so v sporočilu za javnost po današnjem kolegiju uprave zapisali, da so bile tri osebe "neupravičeno obtožene".

Izvršni direktor Renaulta in Nissana Carlos Ghosn je še povedal, da se bo kar najhitreje sestal z odpuščenimi direktorji in poskušal odpraviti krivico.

Afera, ki se je začela v začetku leta, je sprožila veliko jezo v Pekingu, saj naj bi podatki o zeleni tehnologiji iz evropskega avtomobilskega giganta potovali ravno na Kitajsko.