Renishaw na elektrotehniški fakulteti odpira razvojno-raziskovalni center

Skrbeli bodo za načrtovanje, razvoj in dobavo integriranih vezij ter senzorskih tehnologij za skupino in slovenskega kupca.

Objavljeno
16. junij 2015 21.36
Renishaw
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

Na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je svoje prostore odprlo še eno visoko tehnološko podjetje - tokrat vodilno svetovno inženirsko podjetje Renishaw, ki ima ključne kompetence na področju merjenja, krmiljenja gibanj, spektroskopije in natančne obdelave.

Novi razvojno-raziskovalni center je plod dolgoletnega uspešnega tehničnega sodelovanja med britansko družbo in ljubljansko fakulteto in bo skrbel za načrtovanje, razvoj in dobavo integriranih vezij ter senzorskih tehnologij za skupino Renishaw ter slovensko podjetje RLS merilna tehnika, ki prav tako že več let sodeluje z angleško družbo.

»Podjetje Renishaw Tehnični inženiring, d. o. o., bo skupino okrepilo z dodatnimi zmogljivostmi za raziskave in razvoj,« je napovedal predsednik, generalni izvršni direktor ter soustanovitelj družbe Sir David McMurtry, da je začelo delovati tudi samostojno podjetje v Sloveniji kot 32 državi, kjer poslujejo. »Z laboratorijem za mikroelektroniko na fakulteti uspešno sodelujemo že več kot desetletje, saj predstavlja enega ključnih dobaviteljev integriranih vezij za specifične namene.

Naložba v nadaljnje in poglobljeno sodelovanje odraža naše zaupanje v fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter željo po skupnem delovanju v prihodnosti,« je še dodal McMurtry, ki je še kot zaposleni v podjetju Rolls-Royce leta 1970 izumil merilno glavo s proženjem na dotik, kar je bil povod za ustanovitev Renishawa.

Direktor centra v Sloveniji je Jon Fuge, ki je izpostavil odlične izkušnje matičnega podjetja s fakulteto v preteklosti, »doprinos elektrotehniške fakultete na področju raziskav in razvoja novih integriranih vezij ter senzorskih tehnologij je zato za Renishaw zelo pomemben«.

Dekan fakultete Igor Papič je povedal, da je za fakulteto zelo pomembno sodelovanje z gospodarstvom - zdaj imajo podpisanih kakih 120 pogodb v vrednosti 3,16 milijona evrov, kar predstavlja petino njihovega letnega proračuna: ker je raziskovalni center fizično blizu študentom, se lažje prenaša znanje iz teorije v prakso, študenti lahko že zelo zgodaj iščejo priložnost za zaposlitev, podjetje pa lažje odkrije zanj najbolj zanimive kadre.

Nenazadnje pa Papič omenja še čisto praktičen stroškovni vidik: po selitvi fakultete za računalništvo na novo lokacijo se je izpraznilo kar nekaj prostora, ki ga je bilo treba vzdrževati. S podjetji, ki so jim oddali prostore (skupaj jih je pet ali šest), si lahko te stroške delijo. Poleg Renishawa je pred nekaj meseci na fakulteti najela prostore tudi Letrika in tja preselila svoj laboratorij.