Revoz do konca meseca v eni izmeni

Zaposleni so se odpovedali skoraj vsem izplačilom nad kolektivno pogodbo in nagradi ter dvigu plač ob koncu leta.

Objavljeno
20. september 2012 20.05
bsa_PANORAMA Revoz
Z. L. D., Novo mesto
Z. L. D., Novo mesto
Novo mesto – Revoz bo zaradi zmanjšanja prodaje na evropskih trgih do 28. septembra delal v le eni izmeni. Uprava in sindikat sta sklenila dogovor o prilagajanju delovnega časa in izplačil manjšemu obsegu naročil.

Za osemdnevno delo le v dopoldanski izmeni, ki bo naredila 300 avtomobilov na dan, so se le mesec dni po enomesečnem kolektivnem dopustu v Revozu odločili zaradi nadpovprečnega upada naročil na najpomembnejšem francoskem trgu in prav v avtomobilskem razredu, v katerega spadajo modeli, ki jih proizvajajo v Novem mestu. Prodajne napovedi niti za naprej niso najugodnejše, zato sta se vodstvi podjetja in sindikata uskladili in podpisali dogovor, ki naj bi zagotavljal ohranitev delovnih mest, delo v dveh izmenah in plačane nedelovne dneve zaradi prilagajanja proizvodnje povpraševanju v prihodnjih mesecih.

Po dogovoru v osnovne plače niso posegli, so se pa zaposleni odpovedali skoraj vsem izplačilom nad kolektivno pogodbo in nagradi ter dvigu plač ob koncu leta. Za leti 2013 in 2014 so se po besedah predsednika sindikata v Revozu Slavka Pungeršiča odrekli uskladitvi plač z inflacijo do dveh odstotkov in individualnim nagradam ter pristali na mesečno izplačilo letnih nagrad v višini največ 38 evrov in na regres le v višini minimalne plače. Tako bodo zaposleni pridobili 21 plačanih prostih delovnih dni, ki jih bo podjetje uporabilo za prilagajanje proizvodnje naročilom.

Če se bodo razmere na trgu še slabšale, bodo v Revozu pred odpuščanjem izkoristili vse druge možnosti skupaj z uvedbo 36-urnega delavnika.