Revoz se vrača na dvoizmensko proizvodnjo

Revoz je zaradi prilagajanja prodaji njihovih vozil na evropskem trgu od 19. do 28. septembra obratoval le v eni izmeni.

Objavljeno
30. september 2012 11.54
bsa_PANORAMA Revoz
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Novo mesto - V novomeškem Revozu, kjer so zaradi prilaganja prodaji njihovih vozil na evropskem trgu kot protikrizni ukrep med 19. in 28. septembrom uvedli delo v eni izmeni, se v ponedeljek vračajo na dvoizmensko proizvodnjo. Hkrati je vodstvo družbe 19. septembra s socialnimi parterji sklenilo sporazum o prilagajanju delovnega časa manjšemu obsegu naročil.

Kot so za STA pojasnili v Revozu, zaradi neugodnih razmer na trgu v družbi iščejo možnosti za optimizacijo poslovanja in prilagajanje nastalim razmeram, eden izmed ukrepov pa je bil tudi začasen prehod na enoizmensko delo.

Medtem ko je Revoz med 19. in 28. septembrom obratoval le v dopoldanski izmeni, pa bo njegovo delo v ponedeljek zjutraj vnovič steklo v dopoldanski in popoldanski izmeni.

Kot so še dodali v Revozu, je njegovo vodstvo zadovoljno, da je s socialnimi partnerji sklenilo sporazum, s katerim obe strani potrjujeta pripravljenost za skupno iskanje rešitev za prebroditev kriznih razmer.

Kot je predsednik sindikata Revozovih delavcev Slavko Pungeršič povedal za STA, so s podpisom omenjenega dogovora ukinili skoraj vsa izplačila nad kolektivnimi pogodbami in pogodbami o zaposlitvi ter jih spremenili v nadomestilo za nedelovne dni, ki jih bodo za prilagajanje proizvodnje v Revozu uvedli še do konca leta in pozneje.

Po njegovih besedah je temelj dogovora, da zaradi manjšega obsega naročil delavcev ne bodo odpuščali, temveč se bodo zatekli k različnim drugačnim ukrepom.

Ti za tekoče leto predvidevajo, da se nagrada delavcem ob koncu leta in dvig plač, ki je bil enako predviden za takrat, ne izplačata, temveč bodo z zanju predvidenim denarjem poplačali dosežene proste dneve.

Za obdobje od novega leta do leta 2014, ko bodo v Revozu začeli z novim proizvodnim projektom Edison, je Pungeršič med predvidenimi ukrepi navedel še odpoved predvidoma dvoodstotne uskladitve plač z inflacijo, ukinitev individualnih napredovanj in nagrajevanj, izplačilo regresa v najnižjem dopustnem znesku oziroma v višini minimalne plače ter znižanje akontacije letne nagrade na 38 evrov mesečno in njeno izplačevanje v dvanajstinah, piše STA.

Z omenjenimi ukrepi bo vsak zaposleni med letoma 2013 in 2014 prišel do 21 prostih dni, ki jih bodo v družbi uporabili za prilagajanje proizvodnje. V primeru, da predvideni ukrepi ne bodo zadoščali in se bodo razmere na trgu še poslabšale, pa so se dogovorili o dodatnih možnostih, o uvedbi katerih bodo sklenili dodatni sporazum, je še povedal Pungeršič.