Ribič najverjetneje ostaja

Elektro Ljubljana bo po predlogu Soda dobil le dva nova nadzornika, saj dva ostajata.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.21
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Danes bo skupščina Elektra Ljubljana, potem bo do konca nastavljanja novih nadzornikov v energetiki manjkala le še skupščina Holdinga Slovenske elektrarne. Kandidati za nadzornike Elektra Ljubljana so David Valentinčič, Andrej Šušteršič, Janez Zakonjšek in Žan Jan Oplotnik.

Zdaj nadzornemu svetu Elektra Ljubljana predseduje Andrej Šušteršič, nekdanji generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB in nekdanji vodja iniciativnega odbora Zares za Kranj, v njem pa sedijo še Marjan Rekar, Žan Jan Oplotnik, Jasna Kalšek in dva predstavnika zaposlenih.

Po predlogu za skupščino bosta v nadzornem svetu ostala Šušteršič ter Oplotnik iz Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru in nekdanji namestnik predsednika uprave Darsa. Rekarja in Kalškovo pa bosta zamenjala David Valentinčič, nekdanji direktor Elektra Primorska in kandidat za župana Kanala na listi Desusa ter Janez Zakonjšek, ki ima podjetje Relarte. To ponuja »konzultacije, projektiranje in inženiring opreme in sistemov za relejno zaščito, lokalno in daljinsko upravljanje ter komunikacije v elektroenergetskih sistemih« in obljublja »ekspertno delovanje na področju simulacij elektroenergetskih sistemov v realnem času«.

V preteklih treh letih je bilo večkrat slišati, zlasti v času vlade Janeza Janše, da je zamenjava direktorja Elektra Ljubljana Andreja Ribiča, ki ga uvrščajo v sfero Zaresa, le vprašanje časa. Zdaj več sogovornikov zatrjuje, da so govorice o tem potihnile. Tudi v krogih blizu Soda pravijo, da zamenjava direktorja ni predvidena. Kljub temu je Ribič za nadzornike po naših podatkih pripravil poročilo o poslovanju Elektra Ljubljana v njegovem mandatu. Rezultati so v primerjavi z obdobjem Mirka Marinčiča, ko se je Elektro Ljubljana močno zadolžil, precej boljši, saj ima v zadnjih letih družba dobiček, lani denimo osem milijonov evrov.

Presenečenj ne bo

Vendar Ribič opozarja, da so zdaj razmere na trgu zaostrene, saj so se cene elektrike znižale, konkurenca pa ne dopušča več dobičkov. Enako je s prodajo zemeljskega plina, ki so se je nekoliko na tiho lotili tudi v hčerinski družbi Elektra Ljubljana, Elektro energiji. Njihov kupec je postala Komunala Velenje, za gospodinjstva pa ponudbo še pripravljajo.

V drugih elektrodistribucijah sicer ni bilo odmevnih zamenjav. Mirno so se iztekle skupščine Elektra Gorenjska, Elektra Celje, Elektra Maribor in Elektra Primorska. V energetiki se je najbolj zapletlo pri imenovanju nadzornikov Gen energije, ker sta (bila) dva nova nadzornika domnevno v navzkrižju interesov.