Riko s slovenskimi podjetji gradi v Rusiji

Riko ob začetku Strateškega foruma Bled 2013 podpisal pogodbe s podjetji Marmor Hotavlje, Stilles in Klima Petek za sodelovanje pri izgradnji kompleksa Kempinski v Minsku.

Objavljeno
02. september 2013 14.08
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Bled - Ob začetku Strateškega Foruma Bled 2013 je direktor podjetja Riko Janez Škrabec z Brankom Selakom, direktorjem podjetja Marmor Hotavlje, Aleksandrom Polovičem, predsednikom uprave podjetja Stilles in Kristijanom Petkom, direktorjem Klima Petek, podpisal pogodbe za sodelovanje pri izgradnji prestižnega kompleksa Kempinski v Minsku. Podpisu pogodbe med Rikom kot generalnim izvajalcem projekta Kempinski in omenjenimi podjetji sta prisostvovala tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec ter Aleksandr Khainouski, veleposlanik Belorusije za Slovenijo.

Podjetje Riko si kot generalni nosilec tega projekta prizadeva v njegovo izvajanje vključiti čim več slovenskih podjetij. Med ostro evropsko konkurenco so bila izbrana omenjena slovenska podjetja. Investitorje so prepričali s konkurenčno ponudbo, kvalitetno izdelavo konkretnih rešitev za sobe ter tehničnih rešitev, so sporočili iz Rika.

Podjetje Marmor Hotavlje, ki ga je podjetje Riko že vključilo v izvedbo kamnite fasade hotela, bo po tej pogodbi odgovorno še za izvedbo keramičarskih in kamnoseških del v standardnih sobah hotela, Stilles pa bo v celoti izvedel notranjo pohištveno opremo prve (izmed dveh) linije tipskih sob. Podjetje Klima Petek bo izvajalo instalacijska na delih odvoda dima in toplote ter na področju ventilacije hotela. Skupaj s IMP Hidria Klima se bodo v Klimi Petek v prihodnje potegovali še pridobitev del na področju protipožarne zaščite in klimatizacije hotela.
Podjetje Riko v izgradnji kompleksa Kempinski (v celotni velikosti 70.000 m2) nastopa kot glavni izvajalec prestižnega projekta, ki predstavlja trenutno največji gradbeni projekt slovenskega podjetja. Predaja hotela naročniku je predvidena spomladi prihodnje leto.


Kempinski v Minsku - odličnost slovenskih izvajalcev


 Janez Škrabec poudarja, da je »poslanstvo podjetja Riko, ki se s kompleksnimi projekti uveljavlja na trgih bivše Sovjetske zveze in bivše Jugoslavije, dejavno vključevanje močne slovenske komponente v velike in referenčne projekte. Prepričan sem, da bo, tako kot hotel Peter I v centru Moskve ali HE Sveta Petka v Makedoniji, tudi kompleks Kempinski nosil podpis odličnosti slovenskih proizvajalcev. Veseli me, da sta tudi druga velika Rikova projekta - izgradnja tekstilne tovarne Ivanovo ter izgradnja tovarne za dizelske motorje v Zvezda v Ruski Federaciji - lepo napredujeta, kar pomeni nove priložnosti za vključevanje slovenske tehnološke opreme in produktov."


Riko v Rusiji projektira in gradi tovarne


Podjetje Riko je z družbo Zvezda iz St. Petersburga ob zasedanju 9. medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje podpisalo pogodbo za projektiranje in izgradnjo tovarne novih dizelskih motorjev do maksimalne moči 1800 kW. Priprava financiranja tega projekta je v zaključni fazi, v Riku pa že pripravljajo tehnološke rešitve za tehnologijo ter projektiranje tovarne.


Ta teden, natančneje v četrtek 5. septembra, pa se v Ivanovski oblasti v Ruski federaciji polaga temeljni kamen za izgradnjo tekstilne tovarne za proizvodnjo specialnih tkanin, ki jo bo podjetja Riko predvidoma začelo graditi konec. Priprava financiranja je že v postopku, prav tako vsa projektna dokumentacija. To pogodbo je podjetje Riko z investitorjem podpisalo meseca maja na Veleposlaništvu RS v Ruski federaciji, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov pa sta konec meseca julija na gradu Strmol ta projekt uvrstila med prioritetne projekte za povečanje bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama.