Rimske terme čakajo na denar in reprogram

Zanko jim zateguje 20-milijonski naložbeni kredit, bodo morali zato v prisilno poravnavo?

Objavljeno
16. november 2011 18.02
Posodobljeno
16. november 2011 18.02
Damjana Stamejčič, Celje
Damjana Stamejčič, Celje
Rimske Toplice – Če bodo lastniki pred šestimi meseci obnovljenega in odprtega zdravilišča v Rimskih Toplicah v najkrajšem možnem času zagotovili denar za tekoče poslovanje in bo konzorcij bank z NLB na čelu spremenil načrt vračanja 20-milijonskega naložbenega kredita, bo v družbi Rimske terme mogoče izpeljati prisilno poravnavo.

Takšno sporočilo je mogoče razbrati iz informacije, ki jo je danes posredoval NS Rimskih term, ki ga kot vršilec dolžnosti predsednika vodi Črt Slokan iz Triglava Naložb, v njem pa so še Metka Kandrič (PDP), Damjan Pintar (Unior) in Zoran Janko (Telekom). Termalna družba potrebuje že četrto dokapitalizacijo, ker komaj rojena ne ustvarja dovolj prihodkov, da bi lahko z njimi poravnavala tekoče obveznosti. Te samo do bank in dobaviteljev krepko presegajo dva milijona evrov, nekajmilijonski dolgovi pa se ji kopičijo tudi do Dursa in Prvega faktorja.

Zanko okoli vratu pa Rimskim termam zateguje 20-milijonski naložbeni kredit, ki ji ga je pred letom dni odobril konzorcij slovenskih bank z NLB na čelu. Kredit je treba vrniti v desetih letih, kljub začetnemu odlogu vračila glavnice pa so mesečne obresti zanj tako visoke (neuradno znašajo euribor + šest odstotkov), da jih družba ne zmore plačevati. Zato je njena uprava, ki jo vodi Alenka Iskra, po razglasitvi plačilne nezmožnosti v ukrepih finančnega prestrukturiranja družbe nadzornikom predlagala uvedbo prisilne poravnave, a samo pod pogojem, da bo ob nujni dokapitalizaciji izveden reprogram obremenjujočega naložbenega kredita. Njegova ročnost bi se morala podaljšati, obresti pa znižati.

»Rimske terme te dni dihajo z zadnjimi atomi kisika, zato je res nujno, da jim lastniki takoj zagotovijo svež denar in preprečijo njihovo zaprtje,« se je na informacijo nadzornikov odzval predsednik civilne iniciative v Rimskih Toplicah Drago Zupan. Državo oziroma vlado pa je pozval, naj kot odgovorna lastnica vpliva na banke, da bodo reprogramirale kredit, ki zavira zagon novega zdravilišča.