Rimske terme stavijo na razvoj medicinskega centra

Z novim lastnikom je zadovoljen tudi vodja nekdanje civilne pobude za ohranitev zdravilišča Rimske Toplice, ker da ne sledi le profitu.

Objavljeno
02. oktober 2014 22.01
Muzejska zbirka Rimske terme
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Rimske Toplice - Lastnik Rimskih term Valerij Arakelov iz Armenije je danes dejal, da je bil nakup zdravilišča ugoden. Na srečanju s poslovnimi partnerji je še ocenil, da lahko dosežejo dobre rezultate, predvsem zaradi dobrega produkta, čudovitega objekta in odlične lege.

Po besedah Valerija Arakelova je bila izklicna cena 8,5 milijona evrov, po kateri je nekdanji stečajni upravitelj Boris Dolamič Rimske terme novembra lani prodal ljubljanskemu podjetju Terme resort, za katerim stojita češka družba Arsenij plus in Arakelov, ugodna kljub temu, da je bilo potrebno odpraviti številne nepravilnosti. Kot je pojasnila direktorica Rimskih term Marija Landeker, je šlo predvsem za gradbene posege, ker med stečajem ni bilo denarja za temeljito vzdrževanje.

V Rimskih termah, je še povedala Landekarjeva, stavijo predvsem na razvoj medicinskih programov, ki so zasnovani na termalni vodi, ki se nahaja okoli 1000 metrov pod zemeljsko površino in ima mnoge zdravilne učinke. Uvajajo tudi nekatere nove programe, tako tudi posebno terapijo iz Karlovy Vary, ki je v Sloveniji še ne poznamo. Kar zadeva sodelovanje z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, je Landekarjeva priznala, da je zelo skromno, tako da so gosti, ki koristijo njihove medicinske storitve, za zdaj samoplačniki.

Glede zasedenosti term, ki poslujejo pod novim imenom Terme resort, je Landekarjeva dejala, da si želijo vsaj 70-odstotno zasedenost. V strukturi gostov je trenutno 80 odstotkov domačih, 20 odstotkov pa tujih. To razmerje želi Landekerjeva obrniti v prid tujih trgov, pri čemer računa tudi na njihovo novo poslovalnico v Moskvi. Z novimi programi ne želijo prodreti le na ruski trg, temveč tudi v Azijo in Skandinavijo. Ker bodo vse spremembe, ki jih uvajajo, prinesle rezultate na daljši rok, Landekarjeva ni želela razkriti načrtovanih letošnjih prihodkov.

Z novim lastnikom Rimskih term je zadovoljen tudi vodja nekdanje civilne pobude za ohranitev zdravilišča Rimske Toplice Drago Zupan, ki je poudaril, da Arakelov v dobrega pol leta ni mogel povrniti zdravilišču, v katerega je zahajala evropska aristokracija, nekdanjega ugleda. Kot je še menil, je predvsem pomembno, da Arakelov ne sledi le profitu, temveč si prizadeva povečati prepoznavnost Rimskih term tako v Sloveniji kot zunaj njenih meja. Zupan je skupaj z Arakelovom danes odprl tudi muzejsko zbirko v spomin tistim, ki so termam v preteklosti doprinesli k ugledu.