Rok za pogajanja o prodaji TET se izteka

Nadzorni svet je prejšnji teden sklenil, da se izvede zadnji krog pogajanj z družbo Edelweiss Investment.

Objavljeno
07. oktober 2014 11.40
iza-tet
K. F., gospodarstvo, STA
K. F., gospodarstvo, STA

 Ljubljana – Izteka se rok za zadnja pogajanja o prodaji termoelektrarne Trbovlje (TET) švicarski družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Zato bo  predvidoma danes znana usoda Termoelektrarne Trbovlje (Tet). Do prodaje so skeptični v lokalni skupnosti in sindikatu.

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) se je prejšnji teden seznanil s postopkom prodaje 81,33-odstotnega deleža HSE v TET in sklenil, da se izvede zadnji krog pogajanj z družbo Edelweiss Investment. Tokrat v pogajanjih sodelujejo tudi predstavniki Slovenskega državnega holdinga ter ministrstev za gospodarstvo in za infrastrukturo.

Pogajanja z Rusom in bremena iz preteklosti

Pogajanja z Burlakovim potekajo že dve leti, morda bo zgodba epilog dobila danes. Za elektrarno sicer ni velikegazanimanja, HSE je namreč v vmesnem času, ko so potekali pogovori z Burlakovom, k nakupu TET pozval nekaj manj kot 20 potencialnih kupcev, a odziva ni bilo.

Vendar pa tudi pri pogajanjih z Burlakovim ne poteka vse gladko. Vsebina pogajanj sicer ni znana, tako se ne ve, o kolikšni kupnini je govora, po neuradnih informacijah pa naj bi bila krepko pod enim milijonom evrov.

Burlakova so nazadnje po pojasnilih aktualnega trboveljskega župana Vilija Trevna zmotila bremena iz preteklosti družbe. Gre za okoljsko tožbo iz leta 1997, ko so zasavski kmetje zaradi onesnaževanja tožili Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik, Steklarno Hrastnik, TET in trboveljsko cementarno.

Tožbeni zahtevek za Tet znaša 700.000 evrov. Rus po njegovih pojasnilih noče imeti ničesar s to zadevo iz preteklosti. Tožbeni zahtevek se je sicer z višjega sodišča vrnil na ljubljansko okrožno sodišče, kdaj bo sodišče o tem odločalo, pa ni znano.

Zaposleni zaksrbljeni, da je TET pred zaprtjem


Treven je sicer do prodaje skeptičen, ravno tako tudi predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. Kot je minuli teden poudaril Sevčnikar, se sindikat zavzema za ohranitev energetske lokacije. TET bomo v prihodnosti zelo potrebovali, je dejal in menil, da bi morala elektrarna ostati v hladni rezervi.

TET je sredi septembra ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije. Več kot 160 zaposlenih v  TET je zdaj v strahu, da ponovna ustavitev elektrarne po 46 letih obratovanja pomeni njeno dokončno zaprtje. Če HSE ne bo uspelo prodati TET, bo šla namreč elektrarna v likvidacijo, še pororča STA.