Rusi se vračajo (v zdravilišča)

Julija so v slovenskih naravnih zdraviliščih dosegali rekorde.

Objavljeno
05. avgust 2016 16.01
press*Thermana
A. S.
A. S.

Celje − Na vrhuncu glavne sezone presegamo rekorde, so se pohvalili v skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ). Julija so po hotelskih prenočitvah tuji turisti ob 14-odstotni rasti z 92.500 prenočitvami že skoraj ujeli domače, ki jih je bilo dva odstotka več kot julija lani, skupaj pa okrog okroglih sto tisoč.

Gostje iz Avstrije in Italije − ti se pogumneje vračajo − so tradicionalno med najbolj številnimi. Gostje iz teh dveh držav so julija predstavljali 43,3 odstotka vseh tujih prenočitev oziroma 21,3 odstotka vseh nočitev skupaj. Julija letos so jim sledili hrvaški turisti.

Po lanskem katastrofalnem 42-odstotnem padcu prenočitev gostov iz Rusije se ti − menda tudi zaradi kratkega obiska njihovega predsednika Putina − očitno vračajo v slovenska naravna zdravilišča. Julija je bilo njihovih prenočitev v primerjavi z lanskimi kar 23 odstotkov več.

Ob dejstvu, da ruski gostje dosegajo še vedno najdaljšo povprečno dobo bivanja pri nas, je tak trend zelo razveseljujoč, so zapisali v SSNZ, kjer seveda upajo, da napoveduje simbolično kratek Putinov obisk ponovno boljše čase.

Rusom sledijo gostje iz Nemčije, na presenetljivem šestem mestu pa so s 126-odstotno rastjo in 37.000 prenočitvami izraelski gostje. Kar je po oceni SSNZ neposredna posledica dolgoročnega obdelovanja trga in premišljenih dogovorov s turističnimi agencijami.