"Tudi jaz" ali "Me2" - novo v mobilni telefoniji

V letu dni želijo pridobiti 10.000 uporabnikov mobilnih telekomunikacij, v treh letih pa 50.000.

Objavljeno
20. maj 2016 16.11
Gospodarstvo
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - Velenjska družba Mega M, ki v ponedeljek prihaja na trg mobilne telefonije s šestimi svežnji in blagovno znamko Me2 (Tudi jaz), želi v prvem letu privabiti deset tisoč in v treh petdeset tisoč uporabnikov. Ne toliko govorne telefonije, kjer je slovenski trg zelo zrel, temveč na področju prenosa podatkov, družbenih omrežij in aplikacij.

Ustanovitelja družbe - leta 2002 iz nič -, lastnika in direktorja, Matej in Miran Meža, računata predvsem na mlade in poslovne uporabnike, ki iščejo velik prenos podatkov. Mega M je tudi operater fiksne telefonije in ima pri različnih poslovnih uporabnikih, od velikih do majhnih, tudi javnih, okrog 30.000 priključkov, tako da je bila konvergenčna ponudba mobilne telefonije že skoraj nujna. Predpogoj pa je sodobno omrežje in tega imajo v Telekomovem; tako je rešen tudi problem gostovanja, ki je možno po vsem svetu.

V Mega M želijo biti inovativni, radi bi sooblikovali življenjski slog (life style). Večina stikov se bo dogajala na spletu. Predvsem tu, lahko pa tudi fizično pri pooblaščenih partnerjih, se bo naročilo in plačevalo enega od petih naročniških svežnjev (od 4,99 do 19,99 evrov z različno količino možnosti in neomejen, no na 30 GB prenosa podatkov omejen prenos podatkov), šesti, predplačniški naj bi bil za cent manj kot 40 evrov za mesec pisan po meri turistov iz oddaljenejših neevropskih držav.

Brata Meža napovedujeta, da se bo Mega M v petih letih z enakim konceptom širil na pet tujih trgov - tudi v Severni Afriki, ki se telekomunikacijsko odpira in je zelo perspektivna. Doma sta šla v naložbo z lastnim denarjem - sistem je plod lastnega razvoja, v tujini računata na lokalne partnerje.

Mega M

Leta 2002 ustanovljeno velenjsko podjetje Mega M je imelo leta 2005 dobrega pol milijona evrov prihodkov, leta 2014 za 2,1 milijona evrov prometa, lani pa je bilo poslovnih prihodkov za 1,9 milijona evrov, od tega približno petino iz tujine. Lanski padec prometa pripisujejo evropski regulaciji telekomunikacij, saj je do njega prišlo kljub povečanju obsega dela. Letos načrtujejo rast prihodkov in promet med 2,2 in 2,3 milijona evrov. V Sloveniji je v družbi Mega M 25 zaposlenih, v tujini imajo lastne enote v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem; Maroko, Združene arabske emirate in Saudsko Arabijo pa pokrivajo s partnerjem ITCL.