Santander, rešitelj Banco Popular

Presečišče: največja španska banka bo za en evro kupila – in sanirala – tekmico.

Objavljeno
09. junij 2017 19.37
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Največja španska banka je prejšnji teden za en evro prevzela špansko banko Banco Popular, ki se je znašla v težavah zaradi slabih terjatev še iz časa finančne krize.

Banka Santander, ki se je poimenovala po španskem mestu, v katerem ima še vedno svoj sedež, je začela poslovati že v 19. stoletju, vendar je v sedanji obliki nastala leta 1999, ko se je združila s špansko banko Banco Central Hispano v Banco Santander Central Hispano. Banka, ki se je leta 2007 spet preimenovala v Banco Santander, se je v novem tisočletju močno razširila s številnimi prevzemi in danes zaposluje skoraj 190.000 ljudi v svojih podružnicah po Evropi, Latinski Ameriki, Severni Ameriki, Aziji in Avstraliji. Velja za eno največjih bank na svetu, ustvarja več kakor 40 milijard evrov prihodkov letno, lani je imela več kakor 6 milijard evrov dobička.

Prejšnjo sredo se je banka Santander odločila za en evro kupiti špansko Banco Popular, ki se je znašla v težavah zaradi slabih terjatev še iz časa finančne krize, zaradi česar se je vrednost njenih delnic vztrajno zniževala. Lastniki bančnih računov v Banci Popular so v tednu do prejšnje srede vsak dan skupno dvignili po 2 milijardi evrov na dan, zato je Evropska centralna banka (ECB) ocenila, da se je plačilna sposobnost Bance Popular zadnje dni močno poslabšala in banka v bližnji prihodnosti ne bi mogla več plačevati svojih dolgov. ECB je spodbudila banko Santander, da se je ta odločila priskočiti na pomoč banki Banco Popular, prodaja banke Banco Popular pa se je prejšnji teden zgodila zelo hitro, zato dogodki niso pretirano vznemirili trgov.

Tudi španski gospodarski minister Luis de Guindos je zadovoljen s prevzemom Bance Popular glede na dogajanje zadnjih tednov, medijem je med drugim povedal, da posel ne bo vplival na javna sredstva in poslovanje drugih bank. Vodstvo Santanderja pravi, da je posel dober tako za Španijo kot Evropo, saj banke ne bodo reševali z denarjem davkoplačevalcev, ampak z denarjem delničarjev in upnikov banke. Ana Botin, predsednica uprave banke Santander, je povedala, da pričakuje, da bo prevzem okrepil banko Santander in pomagal dodatno stabilizirati španski finančni sektor. Po pričakovanjih uprave bo posel spodbudil rast in povečeval dobiček banke od leta 2019 dalje. Santander bo namenila približno 7 milijard evrov za pokritje stroškov slabih posojil, približno polovico premoženja banke Banco Popular bo predvidoma prodala v prihodnjem letu in pol.