Sava Re oddala ponudbo za Zavarovalnico Maribor

Sava Re bi tako postala 99,67-odstotna lastnica zavarovalnice.

Objavljeno
05. oktober 2012 17.07
Posodobljeno
05. oktober 2012 17.08
tre_zavarovalnica maribor
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana - Pozavarovalnica Sava (Sava Re) je prva javno sporočila, da je oddala nezavezujočo ponudbo za nakup deleža v Zavarovalnici Maribor (ZM). O drugih ponudbah, ki naj bi jih bilo kar nekaj, iz NKBM, ki delež ZM prodaja, danes še niso poročali niti na ta vprašanja odgovarjali.

Sava Re je 48,7-odstotna lastnica Zavarovalnice Maribor in si je že doslej, ko so se za to nakazovale priložnosti, prizadevala kupiti drugo polovičko Zavarovalnice Maribor. Zdaj je NKBM v prodajo ZM zaradi težav s kapitalsko ustreznostjo prisiljena in je to del njenega reševalnega paketa oziroma akcijskega načrta za izboljšanje kapitalske ustreznosti banke. Iz banke so nam že sporočili, da bo imela banka po tem načrtu do konca letošnjega leta količnik kapitalske ustreznosti najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) v višini najmanj 9 odstotkov.

Kakor je bilo mogoče doslej neuradno slišati, je drenj za nakup Zavarovalnice Maribor kar velik, saj naj bi se zanjo zanimale številne evropske zavarovalnice; še najbolj pa naj bi si zanjo prizadevala avstrijska zavarovalnica Grawe, ki sicer že deluje na slovenskem trgu.

Minister za finance Janez Šušteršič je že javno zanikal, da bi utegnil biti v tem primeru bolj naklonjen avstrijskemu kandidatu, čeprav govorice o nekakšnih tajnih sestankih na to temo ne pojenjajo. Iz NKBM so odgovorili, da tovrstnih navedb o domnevnih ravnanjih drugih institucij ali oseb ne želijo in ne morejo komentirati.

Pozavarovalnica Sava je drugi največji lastnik ZM, ki deluje na več kakor štiridestih mednarodnih trgih in ima tudi ugodno bonitetno oceno. Sava Re: »Pozavarovalnica Sava z ugodno bonitetno oceno uspešno in transparentno posluje na več kot štiridesetih mednarodnih trgih, kjer smo priznana finančna inštitucija. V naši družbi je strnjenih veliko izkušenj in strokovnega znanja, zato smo prepričani, da bi Zavarovalnica Maribor kot članica naše Skupine še pridobivala na vrednosti. Po drugi strani bi vstop Zavarovalnice Maribor v Skupino Sava Re okrepil kakovost in raznolikost naše ponudbe ter omogočil boljšo geografsko razpršenost, kar bi prineslo koristi in dodane vrednosti vsem deležnikom družbe, še posebej pa obstoječim in novim zavarovancem.«

Sava Re je torej izrazila interes za nakup Zavarovalnice Maribor in zdaj napoveduje: »V kolikor bomo uvrščeni na seznam izbranih ponudnikov, sledi skrben pregled Zavarovalnice Maribor, na podlagi katerega bo pripravljena in oddana zavezujoča ponudba za nakup.«

Iz NKBM odgovor še pričakujemo, potem ko v petek proti večeru na vprašanje, koliko interesentov je nezavezujoče ponudbe oddalo, niso odgovarjali.

V zdajšnjem poskusu prodaje deleža ZM se omenja cena okrog 50 milijonov evrov.