Sava Re v visokem območju ocene A–

Bonitetna ocena S & P. Ponosni, ker so ocenjeni kot stabilna finančna institucija.

Objavljeno
28. oktober 2011 18.13
Posodobljeno
28. oktober 2011 18.13
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo

Ljubljana – Potem ko državi in tudi nekaterim drugim finančnim hišam bonitetne ocene kar padajo, je Pozavarovalnica Sava (Sava Re) po najnovejši oceni bonitetne agencije Standard & Poor's ohranila oceno kreditne sposobnosti in finančne moči na ravni »A–«. V Savi Re so, kakor je za Delo povedal predsednik uprave Zvonko Ivanušič, z oceno seveda zadovoljni.

Takoj se namreč postavi vprašanje, kaj za pozavarovalnico v negotovih kriznih časih pomeni ohranitev visoke A– ocene. Zvonko Ivanušič je odgovoril: »Savo Re od leta 2005 ocenjuje bonitetna agencija Standard & Poor's (S & P). Od avgusta 2008 smo napredovali do dolgoročne ocene kreditne sposobnosti in finančne moči A– s stabilno srednjeročno napovedjo. Isto bonitetno oceno smo obdržali za nadaljnje leto dni, kot je danes potrdila agencija S & P, in to kljub znižanju ocene državi Sloveniji.«

Seveda so pri Savi Re ponosni, da so v negotovem makroekonomskem okolju ocenjeni kot stabilna finančna institucija. Ivanušič: »Za nas je to dodatna motivacija, da začrtano strategijo nadaljujemo. Ta ocena je za nas tudi potrditev, da je naš sistem sprejemanja tveganj v zavarovanje pravilen in ga bomo še naprej utrjevali z osredotočanjem na diverzifikaciji tveganj in profitabilnosti. Če govorimo o pozavarovalnem področju, se je politika rasti na tujih trgih, predvsem pa na azijskem izkazala za uspešno. Nadaljevali bomo utrjevanje sedanje pozicije na Zahodnem Balkanu.« Bonitetna ocena A– velja za celotno Skupino Sava Re, ne zgolj za matično družbo.

S & P ocenjuje bonitetno oceno Savi Re že od leta 2005, ko je dobila oceno BBB+, ki jo je ohranila do avgusta leta 2008, potem pa je septembra leta 2008, sredi kriznega zagona, celo napredovala v višji razred A–, kjer bo, po današnji objavi ocene S & P ostala še vse prihodnje leto.