Sberbank Agrokorju namesto milijonov dala košarico

Ruska državna banka ne bo posodila denarja Agrokorju, ker se ji zdijo pogoji nepošteni.

Objavljeno
01. junij 2017 19.04
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ruska državna banka Sberbank ne bo posodila denarja Agrokorju, ker se ji zdijo pogoji nepošteni, je za Bloomberg povedal drugi mož Sberbank Maksim Poletaev.

Kot povzemajo hrvaški mediji, Poletaeva moti to, da regijski trgovski in živilski velikan posojilodajalcem predlaga enake pogoje za sodelovanje pri likvidnostnem posojilu tako špekulativnim skladom kot bankam.

Sberbank, ki že do zdaj ni kazala navdušenja nad vpletanjem hrvaške države v reševanje Agrokorja, ostro nasprotje načrtu sanatorjev družbe, po katerem bi novim posojilodajalcem omogočili pooblaščen status tudi za posojila, ki so jih družbi dali pred desetim aprilom, ko je v skladu z lex Agrokor v družbo vstopil izredni državni upravitelj.

»Ko smo mi prosili za tak status za naše terjatve v višini sto milijonov evrov, so nas zavrnili, ker to ni v skladu z lex Agrokor. Zdaj te pogoje predlagajo vsem, vključno s skladi, ki so terjatve kupili na trgu za 30 do 35 odstotkov vrednosti,« svoje nestrinjanje pojasnjuje Poletaev, ki se je ta teden v Zagrebu sestal s premierjem Andrejem Plenkovićem, gospodarsko ministrico Martino Dalić in izrednim upraviteljem Agrokorja Antejem Ramljakom.