SDH bi za dividende namenil polovico dobička družb

Skupščinska izhodišča Slovenskega državnega holdinga.

Objavljeno
14. april 2017 18.02
lvi-SDH
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – SDH se bo zavzemal, da se za dividende nameni vsota v višini približno polovice čistega dobička družb, izhaja iz izhodišč, ki jih je pred letošnjo skupščinsko sezono sprejel Slovenski državni holding (SDH).

Upravljavec državnega premoženja je v izhodiščih navedel, da bo predloge za uporabo bilančnega dobička obravnaval posamično. V primeru Petrola je nedavno predlagal razdelitev celotnega bilančnega dobička – 28,8 milijona evrov, ki je dosegel približno polovico lanskega čistega dobička družbe. SDH se bo še zavzemal, da bilančni dobiček ostane nerazporejen, razen če družba utemelji usmeritev v druge rezerve iz dobičk

Nasprotni predlogi tudi v zadnjem hipu

Glede morebitnih nasprotnih predlogov SDH napoveduje, da si jih bo prizadeval podati pred skupščino, sicer pa na njej. Do podaje nasprotnih predlogov SDH na skupščini se že nekaj let prihaja pri imenovanju nadzornikov. Tako je bilo tudi na aprilski skupščini Petrola, kjer je država namesto dveh predlaganih imen podala svoje kandidate, podoben scenarij pa se lahko zgodi na skupščini Telekoma Slovenije. SDH je prav zaradi te prakse deležen očitkov o nepreglednosti.

V SDH pa tudi napovedujejo odpoklic nadzornikov, če družba ne bo dosegala pričakovanj iz letnega načrta upravljanja. SDH tudi ne bo glasoval za kandidate drugih delničarjev, če jih kadrovska komisija SDH ne bo uspela oceniti.

Za prejemke vodstev državnih družb bo še veljal Lahovnikov zakon. SDH bi lahko ob soglasju vlade na skupščini določil tudi drugače, a tega za zdaj ne načrtuje, saj želi sistemsko rešitev.

»Menimo, da bi bilo treba Lahovnikov zakon nadgraditi, zato je SDH pripravil predloge za to nadgradnjo, ki bi prejemke približal tržnim prejemkom. Naša želja je bila, da bi šlo za povečanje pri variabilnem delu, ki bi bil vezan na uspešnost. To ne bi pomenilo petkratnega povečanja vseh plač, ampak le, da bi nadzorni svet pri izbiri članov uprav imeli večji bazen kompetentnih kadrov,« je v nedavnem pogovoru za Delo povedala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.