SDH bo kadrovske karte spet razkril šele na skupščini

Luka Koper Junija je mogoče pričakovati predčasen odpoklic vsaj štirih članov nadzornega sveta – V prvem četrtletju rekordno povečanje pretovora

Objavljeno
14. maj 2017 15.42
lvi*Žnidaršič Kranjc
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Vse kaže, da bodo predstavniki SDH na junijski seji predčasno odpoklicali vsaj štiri nadzornike Luke Koper, kmalu potem pa je pričakovati še zamenjavo uprave. Sedmega oktobra bo namreč potekel mandat petim predstavnikom države v nadzornem svetu in zelo majhna je verjetnost, da bi 30. junija imenovali nove nadzornike s časovnim odlogom. Nadzorniki so včeraj potrdili dnevni red skupščine, ki predvideva tudi njihovo menjavo.

Zgodba o imenovanju novih nadzornikov v Luki Koper bo enaka kot pri nekaterih drugih pomembnejših družbah v večinski državni lasti: SDH bo z nasprotnim predlogom šele na skupščini razkril kadrovske karte. Nujne poslovne potrebe za predčasno zamenjavo nadzornikov ni. To kažejo tudi nerevidirani podatki o poslovanju v prvem četrtletju, ki so vsi precej nad načrtovanimi in spet dosegajo rekorde. Če bo družba vsako četrtletje dosegala takšno rast (šest milijonov ton v treh mesecih pomeni devetodstotno rast fizičnega pretovora), bo Luka že konec tega leta dosegla izjemnih 24 milijonov ton pretovora. Prihodki od prodaje (53,3 milijona) so se povečali za pet odstotkov, čisti dobiček skupine (13,9 milijona v četrtletju) pa za kar 16 odstotkov.

Propadla lanska menjava

Toda SDH je že pred enim letom želel predčasno zamenjati tri nadzornike. Namesto njih so želeli postaviti nekdanjega direktorja marketinga iz hamburškega pristanišča Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta iz Petrola in direktorja svetovalnega centra Brio Klemna Boštjančiča. Toda takšni zamenjavi so se na začetku julija uprli delavci in za tri dni ustavili delo v pristanišču. Od takrat spora niso najbolj zgladili.

Tedanji kandidati menda niso več aktualni. SDH je sedanje nadzornike vprašala, ali bi bili pripravljeni nadaljevati funkcijo. Večina je pritrdila in tako so se sedanji nadzorniki vsaj formalno uvrstili na seznam potencialnih kandidatov. A po neuradnih informacijah za zdaj kaže, da bi morda edinemu pustili funkcijo Radu Antoloviču, ki se v Slovenijo vozi iz Dubaja. O imenih novih nadzornikih je veliko ugibanj. Slišati je, da bodo pritisnili tudi na koprskega župana Borisa Popoviča in mu ponudili celo dve nadzorni mesti, če bi bil državnim lastnikom lojalen. Ker pa nasprotuje zakonu o 2TDK, so se pojavile govorice, da bodo poskušali nanj pritisniti z zamenjavo občinske predstavnice v nadzornem svetu Sabine Mozetič, čeprav ji mandat letos še ne poteče. Še več je špekulacij o novem predsedniku uprave, a očitno so še prezgodnje, saj so nam nekateri omenjani zavrnili tako možnost.

Žnidaršič Kranjc: Nadzorni svet dobro opravil nalogo

Na SDH nam niso želeli dati nobenega vsebinskega odgovora o kandidacijskih in nominacijskih postopkih za luške nadzornike, ampak so le pojasnili, »da SDH pravočasna izvaja vse postopke in potrebne odločitve za imenovanja novih članov«. Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc je povedala, da je datum in dnevni red skupščine skladen s poslovnim koledarjem in dogovori z večinskimi lastniki predlagala uprava.

»Ta nadzorni svet je dobro opravil svojo nalogo. Rezultati so po štirih letih pomembno drugačni. Tudi ureditev notranjih procesov, nabavnih in investicijskih postopkov se je bistveno spremenila. Ni se izboljšal položaj s stališča političnega, diplomatskega komuniciranja s predstavniki oblasti. Morda so bile narejene tudi kakšne napake na naši strani. Ne verjamem, da bo s takim tempom mogoče nadaljevati nadaljnji vzpon družbe. Že prihodnje leto se lahko nekoliko poslabša finančni položaj družbe, ker bo morala prispevati za gradnjo drugega tira. Če bi Luka investirala v gradnjo drugega tira in v 40 letih prejemala povrnjen svoj vložek, bi bilo seveda precej bolje, kot če bo samo plačevala višje pretovornine, ki bodo v prihodnjih letih plemenitili kapitalske vložke drugih. Mi smo seveda nasprotovali takemu sistemu sodelovanja v projektu drugi tir,« je še povedala.