SDH ne komentira Naratovega odhoda z vrha Save

Po njihovem mnenju bo le kakovosten načrt prestrukturiranja družbi omogočil dolgoročno uspešno poslovanje in vzdržen razvoj.

Objavljeno
12. november 2015 17.41
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Slovenski državni holding (SDH) ne komentira odločitve Mateja Narata za predčasen odhod z mesta predsednika uprave Save, potem ko je Narat kot razlog za svoj odstop navedel tudi največja Savina lastnika, Kad in SDH. Za Savo je bistven kakovosten, in med upniki usklajen, načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, so v SDH zapisali za STA.

SDH, ki ima v lasti 11,06-odstotni delež v Savi, preverja »različne možnosti za izpolnitev odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, prav tako pa skrbno spremlja tudi dogajanje v zvezi s prestrukturiranjem Save«. Po njihovem mnenju bo le kakovosten načrt prestrukturiranja družbi omogočil dolgoročno uspešno poslovanje in vzdržen razvoj.

Narat je predsedniku nadzornega sveta Save Miranu Kraševcu v sredo poslal predlog za sporazumno prenehanje mandata. Ob tem je poudaril, da ni šlo za najlažjo odločitev, saj so s sodelavkami in sodelavci v dobrih štirih letih in pol »z veliko truda uspeli izpeljati sanacijo oziroma implementacijo začrtane strategije takrat globoko prezadolžene, predimenzionirane in povsem nelikvidne skupine Sava«.

A s tem se ni strinjal Savin največji upnik, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je umaknil podporo preventivnemu prestrukturiranju. Naratov odstop je tako epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in DUTB. Ta se je še posebej zaostril z za zdaj neuspešnim poizkusom zasega delnic Save Turizma, turističnega dela skupine Sava. O zakonitosti te poteze trenutno odloča sodišče.