SDH: Po Jelenu je moral oditi še Biček

Teden dni po razrešitvi direktorja RTH Bojana Jelena je izredno odpoved SDH dobil bivši rudniški prokurist Robert Biček.

Objavljeno
29. december 2015 21.38
Slovenija, Maribor, 22.7.2011 - BICEK Jurij, predstavnik AUKN na skupscini NKBM foto:Tadej Regent/Delo
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje – Robert Biček po neuradnih, a zanesljivih podatkih ni več upravljavec državnega premoženja. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so mu izredno odpovedali delovno razmerje. Ali je to povezano z nedavnim dogajanjem v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH), ni jasno, saj tako SDH kot Biček o razlogih za odpoved molčita.

Če ima odpoved Robertu Bičku karkoli opraviti z nedavno razrešitvijo Bojana Jelena, zdaj že bivšega prvega moža RTH, katerega »skrbnik« je bil v imenu SDH prav Biček, bo znano kmalu. Če ne prej, ko bodo novi rudniški nadzorniki pod vodstvom Ervine Jarc poiskali naslednika za Jelena.

Da bi Biček zaradi odpovedi trpel pomanjkanje, je malo verjetno, saj njegova družba Antima, ki jo je za podjetniško in poslovno svetovanje registriral sredi lanskega leta, medtem ko je kot upravitelj državnega premoženja bedel nad RTH, posluje več kot solidno. Od prvega nakazila v juliju 2014 do danes je imela dobrih 120.000 evrov prometa, od tega največ, 28 oziroma 27 tisočakov, od ljubljanskega in mariborskega okrožnega sodišča. Biček je namreč tudi član zbornice upraviteljev in se pretežno ukvarja z osebnimi stečaji. Pri Banki Celje ima za tuj račun odprtih devetintrideset t. i. posebnih transakcijskih računov.

V SDH smo zaman spraševali o razlogih za njegovo razrešitev. Najprej smo izvedeli, da »mora SDH v skladu z določbami zakona o varstvu osebnih podatkov kot zaupne varovati vse podatke svojih zaposlenih«, nato pa, da je letos delovno razmerje v SDH iz različnih razlogov prenehalo šestim zaposlenim; kolikim od njih izredno, v SDH ne povedo. Svoj drugi s. p. v zadnjih letih, IPS2, za inženiring in poslovne storitve, je v sredo odprl tudi Bojan Jelen. Preden so ga oktobra 2013 imenovali za direktorja RTH, je že eno leto imel s. p. Zaprl ga je septembra lani.

Statut RTH zrel za kazenski pregon?

Bička, ki je leta 1996 diplomiral z nalogo Pooblaščene investicijske družbe in lastninjenje podjetij v Sloveniji, je lani v RTH za prokurista poslala Slovenska odškodninska družba, predhodnica SDH, da bo svetoval Jelenu, takrat novoimenovanemu direktorju RTH, pri pomembnejših odločitvah, med drugim o vložitvi odškodninskih tožb proti prejšnji vodilni ekipi RTH. Odločitev SDH je bila najmanj nenavadna: tudi nad prokuristom Bičkom je namreč visela kar 1,1 milijona evrov vredna odškodninska tožba Mercate. SDH je Bičkovo poslanstvo v RTH pojasnjeval s tem, da želi imeti boljši vpogled v izvajanje programa zapiranja in v postopek finančnega prestrukturiranja. Pol leta Bičkove prokure je državo oziroma RTH v času, ko je ta posloval s polmilijonsko izgubo, stalo skoraj 19.000 evrov.

Odločilna bitka v Spektru

Po navedbah našega vira se je Biček z Jelenom dobro ujel; rezultat njunega sodelovanja naj bi bil tudi zadnji statut RTH. O njem domnevajo, da bi bil lahko zrel celo za kazenski pregon. Nadzornikom RTH namreč preprečuje, da bi z razrešitvijo Jelena z vrha RTH ubili tri muhe na en mah: da bi torej Jelena razrešili še z direktorskih položajev v hčerinskih družbah Spekter in GRO Inženiring. Po naših informacijah je pred dnevi v stanovanjski družbi Spekter potekala odločilna bitka, v katero je z jasnimi navodili posegel SDH.

Jelen, ki v Spektru sicer ne sedi ves delovnik oziroma je dogovorjen, da ga pokličejo le, ko potrebujejo njegov podpis, je menda želel po končanem razpisu za direktorja Spektra obdržati možnost izbire le-tega. V ožji izbor naj bi prišli trije kandidati, med njimi Trboveljčana Dušan Strašek in Samo Pajer. Eden od njiju naj bi bil Jelenov favorit, ki bi sodeloval tudi pri nakupu stanovanj v bodoči, tri milijone evrov vredni stanovanjski soseski R K5 v Trbovljah. Gradi jo Rudis, polovica stanovanj pa naj bi po izjavah iz Rudisa že imela potencialne kupce.