SDH podprl prodajo Palome

Neuradno je kupec Palome poljski sklad Abris Capital, ki naj bi ponudil največ.

Objavljeno
20. november 2015 10.16
Slovenija, Sladki vrh, 19.5.2010 - Paloma foto:Tadej Regent/Delo
 Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Vse kaže, da bo morda kmalu prodano še eno podjetje s privatizacijskega seznama, saj je Slovenski državni holding (SDH) ta teden podprl prodajo sladkovrške Palome.

Za Palomo se je zanimalo več kupcev, najbliže nakupu pa je zdaj slovenski javnosti bolj ali manj neznan poljski sklad Abris Capital, ki je po neuradnih informacijah največ ponudil za Palomo, neuradno se omenja 26 milijonov evrov. Tudi pri prodaji Palome je glavno merilo ponujena cena, torej bo zmagal tisti, ki bo za družbo ponudil največ.

Poljski sklad je v igro za nakup sladkovrške proizvajalke higienskega papirja vstopil ob koncu lanskega oziroma v začetku letošnjega leta, spomladi pa je bil izbran kot edini ponudnik v postopku dokapitalizacije, s katero poskuša Paloma zbrati 15 milijonov evrov svežega denarja za tehnološko posodobitev in razvoj. Abris Capital upravlja več sto milijonov evrov in ni povsem neznan igralec v papirniški industriji, saj ima tovarno Pehart, ki je ena od največjih proizvajalk papirnatih robčkov v Romuniji in regiji, na Poljskem pa ima kartonažno tovarno Graf-Poz.

Slovenski državni holding si pušča odprta vrata

Če bo posel z Abrisom končan, bo Paloma po desetletju stagnacije dobila tudi novega lastnika, saj bo njena prodaja potekala v več korakih. Najprej bo izbrani kupec dokapitaliziral Palomo, potem pa po isti ceni za delnico podal še prevzemno ponudbo in odkup delnic ponudil vsem delničarjem družbe; tudi državi, ki ima prek SDH v Palomi 71-odstotni lastniški delež.

Možnosti poljskega sklada, da dokonča posel, so kar velike, saj so se večmesečna pogajanja z državo končala s podpisom tako imenovanega džentelmenskega sporazuma, s katerim si je Abris, kot je razumeti, zagotovil pomembno prednost v prodajnem postopku Palome. SDH naj bi se tako zavezal, da bo sprejel ponudbo Abrisa, če bo ta v načrtovani dokapitalizaciji ponudil najvišjo ceno za delnico Palome. Hkrati si je SDH z izključitvijo prednostne pravice do nakupa pustil odprta vrata za morebitno ugodnejšo ponudbo. S tem se želi SDH izogniti tudi morebitnim očitkom o netransparentni privatizaciji Palome in si povečati možnosti za maksimiziranje prodaje.

V podjetju si želijo hitrih rešitev

»Naš cilj je, da pridobimo kapital za razvoj družbe čim prej in da končamo postopek še letos,« so danes sporočili iz sladkovrške proizvajalke, ki jo vodi Tadej Gosak. Poudarjajo, da Paloma od lani posluje stabilno, kljub pozitivnemu poslovanju v prvih devetih mesecih leta pa nimajo dovolj finančnih sredstev, da bi lahko izvedli nujno potrebne investicije. »Palomini papirni stroji so stari tudi več kot 40 let in so 95-odstotno amortizirani. Kapital potrebujemo za investicije v kapacitete proizvodnje in izboljšanje energetske učinkovitosti,« so se odzvali v Palomi.

Na dokapitalizacijo je vezanih tudi 4,5 milijona evrov svežega posojila Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Ta ne bo sodelovala pri povečanju osnovnega kapitala, bi pa posojilo EBRD dodatno okrepilo Palomo in tudi pokazalo, da ji zaupajo največje evropske finančne institucije. »Pomembno je, da izvedemo postopke dokapitalizacije zdaj, ko imamo zaupanje na finančnih trgih,« pravijo v Palomi, ki je dosegla dogovor o refinanciranju posojil z NKBM in Abanko.

Paloma je v prvih devetih mesecih leta ustvarila več kot 63 milijonov evrov prihodkov od prodaje in malo več kot milijon evrov rezultata iz poslovanja, kar uprava pripisuje zlasti finančnemu in poslovnemu prestrukturiranju, prenovi izdelkov lastne blagovne znamke ter intenzivnim prodajno-tržnim aktivnostim na strateških trgih.« Sicer si v Palomi želijo, da bi bil postopek dokapitalizacije, ki še poteka, opravljen čim prej.