SDH prek sodišča do novega začasnega nadzornika

Član nadzornega sveta je postal Igor Kržan.

Objavljeno
24. april 2017 17.41
uho-Trimo Trebnje
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Medtem ko ministrstvo za finance ponavlja postopek za izbor dveh manjkajočih nadzornikov SDH, so kot kaže našli način za njegovo začasno dopolnitev. Sodišče je na predlog predsednika nadzornega sveta družbe Damjana Beliča za novega nadzornika SDH imenovalo Igorja Kržana.

Slovenski državni holding (SDH) je danes prejel sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katerim je bil za člana nadzornega sveta družbe imenovan Igor Kržan. Kot so pojasnili, bo njegov nadzorniški mandat trajal, dokler pristojne institucije v rednem postopku ne bodo imenovale novih članov nadzornega sveta družbe.

Predlog za njegovo imenovanje je aprila letos v skladu z zakonom o gospodarskih družbah podal prvi nadzornik Damjan Belič, ki se je za sodno imenovanje člana nadzornega sveta odločil zaradi prihodnjih odločitev v zvezi s prodajo NLB. Nadzorni svet SDH je namreč trenutno le tričlanski, v njem pa poleg Beliča sedita še Duško Kos in Barbara Smolnikar, zadnja pa se zaradi potencialnega nasprotja interesov izloča iz razprave in odločanja o NLB, zato je to prepuščeno le dvema članoma.

Izpolnjeni pogoji za v. d. nadzornika

Sodišče je na podlagi priložene dokumentacije, h kateri so bile predložene tudi vse predpisane izjave, ugotovilo, da je izkazan pravni interes o imenovanju ter da predlagani član izpolnjuje vse pogoje skladno za imenovanje na to funkcijo, so sporočili iz SDH.

Kržan je od lani solastnik in direktor podjetja Aluplus, pred tem pa je bil dve leti predsednik uprave Trimo, v preteklosti je delal še v družbah Ursa Slovenija in Krki. Lani je bil tudi kandidat za direktorja UKC Ljubljana. Ima tudi potrdilo o usposobljenosti za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnega odbora.

Ministrstvo za finance je po neuspelem poskusu imenovanja Željka Puljića in Franca Žmavca marca letos za nova nadzornika SDH, nedavno ponovilo postopek, za to funkcijo pa se je tokrat prijavilo 24 kandidatov; v prejšnjem krogu jih je bilo le 17.

A ker mora zdaj strokovna komisija ministrstva najprej narediti izbor, nato bo o tem odločala vlada in na koncu še državni zbor, lahko to traja še nekaj tednov. Vmes pa bi lahko na dnevni red seje nadzornikov prišla tudi prodaja NLB, zato so očitno poiskali pot za začasno popolnitev nadzornega sveta.

Ministrica Beličevo potezo podpira

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je danes pojasnila, da Beličevo potezo podpira »ker smo v času, ko SDH potrebuje nadzorni svet, ki bo lahko operativen v vseh postopkih, saj bo treba sprejemati pomembne odločitve«.

Ali se je Kržan prijavil tudi na razpis za nadzornike SDH in bi torej lahko po izteku začasnega nadzorniškega mandata postal tudi nadzornik z rednim mandatom, danes pri njem nismo uspeli preveriti, na ministrstvu pa imen ne razkrivajo.

Tako ministrica za finance kot vlada imata sicer po zakonu možnost, da državnemu zboru predlagata tudi kandidate, ki se niso prijavili na razpis in ki jih ni predlagala strokovna komisija, vendar morata to javno razkriti in utemeljiti takšno odločitev.

V Delu smo že dan po Puljićevem in Žmavcovem odstopu od kandidature poročali, da v kabinetu predsednika vlade iščejo način za hitrejšo popolnitev nadzornega sveta.