SDS prevzela oblast nad GEN energijo

Novi nadzorniki GEN energije so iz vrst SDS, nov statut jim omogoča enostavno razrešitev dosedanjega direktorja.

Objavljeno
29. november 2012 11.45
Posodobljeno
29. november 2012 11.52
*PR* Bratanič
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško - Kar so v vrhu stranke SDS sklenili konec letošnje zime, so včeraj mimo oči javnosti tudi izpeljali. Skupščina družbe – za katero so nekateri lobisti stranke še včeraj pozno zvečer menili, da bo v petek – je z imenovanjem novega nadzornega odbora in povečanjem njegovih pooblastil prevzela popolno kontrolo nad lastnikom slovenske polovice jedrske elektrarne ter si za nameček preko vpliva na Gen-I postavila še izhodišče za povrnitev nadzora nad plinskim imperijem.

Novemu nadzornemu svetu družbe GEN energija bo predsedoval Martin Bratanič, najtesnejši sodelavec Andreja Vizjaka (oba sta iz Brežic), ki se je v preteklih mesecih omenjal kot človek, ki naj bi bodisi zamenjal dolgoletnega direktorja Gen energije Martina Novšaka bodisi ob njem postal drugi član razširjene uprave.

V včeraj realiziranem scenariju prevzema družbe so se pri SDS odločili, da zaenkrat v sestavo oziroma organiziranost uprave ne bodo posegli. A z razširitvijo akta o ustanovitvi družbe so si omogočili, da Novšaka – v primeru njegove neposlušnosti – kadar koli zamenjajajo.

Od četrtka dalje namreč nadzorni svet lahko direktorja družbe odstavi zaradi kakršnih koli razlogov, v skladu z zakonom, in ne zgolj zaradi krivdnih.

O negativnih posledicah četrtkovega poteze SDS za slovenske javne finance, ki bodo verjetno še dodatno razvnele jutrišnje protestnike proti sedanji vladi v središču Ljubljane, preberite v jutrišnji izdaji Dela.