Se bo Elan pritožil zaradi nedovoljene državne pomoči?

Na odločitev Evropske komisije lahko Elan in država vložita tožbo na Splošno sodišče v Luksemburgu.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.57
Posodobljeno
10. oktober 2012 12.04
vidic elan
K. V., Delo.si, STA
K. V., Delo.si, STA
Begunje na Gorenjskem - V begunjskem Elanu še niso sprejeli dokončne odločitve o tem, ali se bodo pritožili na odločitev Evropske komisije, ki zahteva izterjavo desetih milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. Čeprav je komisija odločitev sprejela že sredi septembra, je v Elanu še niso prejeli. Rok za pritožbo pa je daljši od dveh mesecev.

Odkar je 19. septembra v javnosti odjeknila novica, da mora Elan državi vrniti deset milijonov evrov, so v begunjskem podjetju pridobili preliminarno pravno mnenje, ki nakazuje možnost pritožbe. Temeljitejše pravno mnenje pa je v pripravi in ga bo obravnaval tudi nadzorni svet, ki se bo skupaj z vodstvom družbe odločil za nadaljnje korake.

Kot so za STA pojasnili v upravi Elana, lahko tako Elan kot država vložita tožbo na Splošno sodišče v Luksemburgu. Rok za vložitev tožbe je dva meseca in deset dni od dneva, ko bo Evropska komisija Elan uradno obvestila o sklepu oziroma kot bo odločba objavljena v Uradnem listu EU. Rok še ni pričel teči, saj v Elanu odločbe še niso prejeli, prav tako še ni bila objavljena v Uradnem listu EU.

Pritožba na sodišče v Luksemburgu sicer ne zadrži izterjave nedovoljene državne pomoči. Slovenska država, ki se s tovrstnim primerom še ni ukvarjala, ima dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako bo denar od Elana izterjala, običajno pa se pri tovrstnih sodbah Evropske komisije denar izterja v štirih mesecih.

Na ministrstvu za finance so za STA poudarili, da potencialnih ukrepov glede vračanja državne pomoči v primeru Elan zaenkrat ne morejo komentirati, saj še preučujejo odločbo Evropske komisije.

Evropska komisija je presodila, da je Slovenija z desetmilijonsko dokapitalizacijo Elana leta 2008 slovenskemu proizvajalcu smuči in plovil zagotovila boljše pogoje, kot jih je imela konkurenca. Zato mora Elan sredstva skupaj z obrestmi vrniti.

Ne bo pa begunjski družbi treba vrniti desetih milijonov evrov iz predhodne dokapitalizacije leta 2007. Evropska komisija je namreč presodila, da tista dokapitalizacija ni pomenila državne pomoči v smislu pravil EU, saj so Elanovi družbeniki v državni lasti delovali pod enakimi pogoji kot njegov zasebni družbenik, torej skladno z ravnanjem običajnega tržnega vlagatelja.