Se za gumarski del Save zanimajo Čehi?

Med interesenti je menda koncern ČGS, največji zasebni gumar na Češkem.

Objavljeno
12. september 2012 17.04
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Po Delu dosegljivih informacijah naj bi se za gumarski del Save zanimal tudi zasebni češki gumarski igralec, koncern ČGS, ki je v lasti istoimenskega češkega holdinga. S prodajo gumarske dejavnosti se želi kranjska Sava delno razdolžiti do bank.

V Savi, ki ji bo do konca leta zapadlo kar nekaj posojil, so že ob polletju napovedali, da bodo predvidoma še pred koncem leta odprodali svojo gumarsko divizijo. Glavni del gumarske divizije Save je hčerinska družba Savatech; ta izdeluje pnevmatike za motorje, skuterje, motokultivatorje in druge gumene izdelke ter je še zadnja gumarska družba pod okriljem kranjskega holdinga, potem ko je Sava pred nekaj leti dokončno odprodala program avtomobilskih pnevmatik Goodyearu.

»Ne morem komentirati,« je Tomáš Němec, 50-odstotni lastnik češkega holdinga ČGS, včeraj odgovoril na pisno vprašanje, ali se pogaja za nakup kranjskega gumarskega podjetja Savatech.

V Savi pojasnjujejo le, da je faza prejema zavezujočih ponudb pri izbranih partnerjih končana.

Koliko jih je in ali je med njimi tudi ČGS, v Kranju ne pojasnjujejo, saj da je to poslovna skrivnost, poudarjajo pa, da so med interesenti strateški kupci:

»Uprava Save, d. d., z največjo resnostjo in skrbnostjo vodi pogovore s potencialnimi partnerji, ki imajo močan strateški interes in nameravajo razvijati proizvodnjo v Kranju. Po pravni uskladitvi sledijo končna pogajanja in nato izpolnitev vseh pogojev za izvedbo odprodaje te dejavnosti,« so odgovorili v Savi, ki jo vodi Matej Narat.

Nišni igralec iz Češke

ČGS Holding je zasebno gumarsko podjetje. Njegova lastnika sta Tomáš Němec in Oldřich Šlemr, oba imata v holdingu polovični lastniški delež. Vrednost holdinga je ocenjena na približno 200 milijonov evrov. Začetki ČGS spadajo v zgodnja devetdeseta, ko je bil znan kot Barum holding, po prvih prevzemih gumarskih in podjetij za inženiring so njegovi lastniki leta 1996 ustanovili današnji holding ČGS.

Podobno kot Savatech ČGS ni specializiran za avtomobilske pnevmatike, temveč za nišne gumarske izdelke, kot so gumeni izdelki in plašči za gradbena vozila (nakladalniki, kopači ...), za kmetijske stroje, motorje in drugo. Na Češkem ima tri tovarne, eno v Srbiji (v mestu Ruma) in od pred kratkim eno v ZDA.

Kranjski Savi bo že v prihodnjih mesecih zapadlo večje sindicirano posojilo, zato se ji s prodajo mudi. »Kupnina od morebitne odprodaje dejavnosti gumarstvo je ena izmed vsebin razgovorov z bankami glede strategije razdolževanja Save,« so včeraj na naše vprašanje odgovorili v Savi, ki želi reprogram z bankami skleniti še letos.

Delnice Savatecha so sicer zastavljene pri eni od domačih bank (po pisanju Financ gre za Abanko), vendar v Savi poudarjajo, da to ne bo vplivalo na proces prodaje, saj bodo zavarovanja v primeru uspešno opravljene prodaje in posledične razdolžitve sproščena. Po poročanju Financ je v igri za gumarsko divizijo Save več zainteresiranih kupcev tako iz panoge kot zasebnih naložbenih skladov, med njimi tudi Italijani in Francozi.