Se želi ACH izviti iz primeža Kada v Union Hotelih?

V predalih Kapitalske družbe že približno 13 let leži pogodba o skupni prodaji ljubljanskih Union Hotelov.

Objavljeno
10. oktober 2014 20.52
Slovenija.Ljubljana.08.09.2011 Hoteli in psi.Foto:Matej Druznik/DELO
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – V prodajo ljubljanskih hotelov, Union Executive in Business ter Central in Lev, ki jo od zadolženega ACH zahtevajo banke upnice, bi lahko posegla Kapitalska družba (Kad). V Kadovih predalih že več kot desetletje leži delničarski sporazum, ki sta ga ob prelomu tisočletja podpisali takratni vodstvi Kada in nekdanjega Autocommercea, v času, ko ga je vodil Herman Rigelnik.

Ob prelomu tisočletja se je ljubljanski hotel Grand Hotel Union pogosto znašel v medijih. Vroča tema je bil apartma številka 364, v katerem je leta 1999 prespal nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekaj let zatem so mediji veliko pisali o prevzemu Grand Hotela Union (danes Union Hoteli), ki ga je leta 2002 objavil in tudi izpeljal zdaj že nekdanji Autocommerce (danes ACH).

Dobrih deset let kasneje omenjeni prevzem znova postaja aktualen, saj smo iz več virov izvedeli, da sta Kad in ACH pred več kot desetletjem podpisala delničarski sporazum oz. pogodbo o skupni prodaji Union Hotelov. Na Kadu in v ACH so obstoj delničarskega sporazuma, ki že približno trinajst let leži v predalih Kada, označili za poslovno skrivnost, nekdanji direktor Union Hotelov Bogdan Lipovšek pa pravi, da omenjeni sporazum ACH-ju nalaga obveznost skupne prodaje, torej skupaj s Kadom.

»Res je, da obstaja pogodba med ACH in KAD, ki govori o skupni prodaji Union hotelov in tudi o ceni, ki je določena s precej zapleteno matematično formulo, ki pa je izračunljiva. Ta pogodba določa tudi, da ima Kad v NS Uniona svojega predstavnika. ACH torej ne more prodajati Uniona, celo niti svojega deleža, če v to prodajo ne vključi tudi Kada. Kolikor mi je znano, so predstavniki ACH (Rasto Oderlap) poizkušali doseči prekinitev pogodbe, v kar pa predstavniki Kada niso pristali, saj bi lahko to pomenilo oškodovanje državnega premoženja. Zanimivo je, da je ACH decembra leta 2013 izdal vabilo (»Business hotel teaser«) za prodajo hotelov, kjer potencialnim kupcem sicer omenjajo drugega največjega lastnika Union Hotelov, t.j. Kad, vendar brez omembe skupne prodaje, pa tudi mali delničarji, ki jih je več kot 700, so izpuščeni. O vseh ostalih pomanjkljivostih in netočnostih teaserja pa tukaj niti ni mogoče spregovoriti. Zanimivo je, da mi ga ACH ni dal v pregled ali recenzijo, čeprav si domišljam, da po več kot 23 letih vodenja hotelov te dobro poznam,« je za Delo povedal Lipovšek, ki ni prepričan, da je sedanjo vodstvo Union Hotelov seznanjeno z obstojem in potencialnimi obveznosti, ki izhajajo iz omenjene pogodbe.

Kad po prevzemu ostal manjšinski lastnik

Za razumevanje ozadja je treba poseči v leto 2002, ko je ACH objavil prevzem družbe Grand Hotel Union (GHU). ACH je takrat postal njen večinski, 56-odstotni lastnik, vendar vsi lastniki takrat niso sprejeli ponudbe, saj so bili mnenja, da ponudba ACH za GHU ni bila »grand«. Med delničarji, ki se niso odločili za prodajo, je tudi Kad, ki je še danes manjšinski, približno 18-odstotni lastnik Union Hotelov. Čeprav je Kad zgolj manjšinski lastnik, ima v NS UH tudi svojega predstavnika, od lani je to Simon Černetič.

Leta 2002 je ACH za delnice GHU ponudil takratnih 2.500 tolarjev (danes 10,43 evra) na delnico, kar je bilo približno 30 odstotkov manj od knjigovodske cene delnice ob koncu leta 2001 v višini 3.473 tolarjev (14,49 evra). Za prodajo delnic se ni odločila tudi družba Cogito, ki jo javnost sicer bolj pozna po vlogi pri financiranju družbe Kolonel, preko katere je Boško Šrot prevzemal glavne lastnike Pivovarne Laško. Cogito je kasneje v ločenih pogajanjih za svoj delež v GHU iztržili višjo ceno od ponujene v prevzemu, so leta 2003 poročale Finance. Časnik je takrat tudi izračunal, da bi moral ACH, če bi v prevzemu ponujal »Cogitovo ceno«, za pridobljeni večinski delež plačati približno 1,7 milijona evrov več, kot dejansko je.

Kakšen izhod si je zagotovil Kad?

Ob informaciji, da je ACH želel prekiniti pogodbo, ki mu nalaga obveznost skupne prodaje Union Hotelov, se zastavlja vprašanje, kako bo Kad uveljavil svojo pravico, ki mu pritiče iz naslova »skrivnostnega« delničarskega sporazuma. Odgovora na omenjeno vprašanje iz Kada včeraj nismo dobili, so pa na Kadu poudarili, da ne sodelujejo pri načrtovani prodaji Union Hotelov. »Kapitalska družba ni udeležena v prodajnem postopku družbe Union Hoteli. Po naših informacijah prodajni postopek samostojno vodi največji delničar ACH,« so odgovorili iz Kada. Ta je pogodbo z ACH podpisal leta 2002 ali leta 2003, takrat se je na čelu Kada zamenjalo več direktorjev, tudi Jože Lenič in Borut Jamnik.

Na vprašanje, ali ACH lahko proda Union Hotele brez sodelovanja Kada, iz ACH odgovarjajo, da iščejo kupca le za svoj večinski delež v ljubljanskih hotelih. »Edino omejitev za izvedbo prodaje delnic predstavljajo na delnicah vpisane zastavne pravice finančnih upnikov,« odgovarjajo iz ACH. Po dosegljivih informacijah je ACH svoj večinski delež v Union Hotelih zastavil pri Abanki, kar pomeni, da bodo prenešene na DUTB.