»Sedež in ključne funkcije Mercatorja ostanejo v Sloveniji«

Nadzorniki Mercatorja so potrdili izhodišča za sklenitev dveh dogovorov, ki bosta ključna za začetek pogajanj z Agrokorjem.

Objavljeno
14. november 2011 13.05
Posodobljeno
14. november 2011 13.05
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana - Nadzorniki Mercatorja so na današnji seji potrdili izhodišča uprave za sklenitev dveh dogovorov, ki bosta ključna za začetek pogajanj s hrvaškim Agrokorjem. Kot je znano, uprava zaradi zaščite interesov Mercatorja zahteva, da se sklene dogovor z konzorcijem kupcev (Agrokor, EBRD; IFC in One Equity Partners) ter dogovor med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev, ki vodijo postopek prodaje večinskega paketa delnic družbe.

»Ker sta Mercator in Agrokor, ki je večinski oziroma vodilni partner zainteresiranega konzorcija kupcev, največja konkurenta v regiji in ker bi v skladu s trenutno znano strukturo transakcije Mercator postal odvisna družba koncerna Agrokor, je sklenitev obeh navedenih dogovorov predpogoj za sodelovanje družbe Mercator pri podpori prodajnim aktivnostim, saj morajo biti pred tem ustrezno zaščiteni vsi ključni interesi Skupine Mercator,« so po seji NS sporočili iz Mercatorja.

Dogovor z zainteresiranim konzorcijem kupcev je glede na značilnosti potencialne transakcije predvsem namenjen zaščiti interesov Mercatorja, in sicer na področju: finančne trdnosti, delovnih mest in pravic zaposlenih, ustreznih jamstev, varovanja zaupnosti in drugih proceduralnih vidikov, poleg tega pa bo urejal tudi Mercatorjeve obveze v zvezi s podporo prodajnemu postopku. Dogovor s konzorcijem prodajalcev pa je predvsem namenjen zaščiti interesov Mercatorja pri odpravi tveganj refinanciranja finančnih obveznosti in s tem povezanih tveganj.

Uprava Mercatorja ima zdaj na voljo tri tedne časa, da na podlagi danes potrjenih pogajalskih izhodišč opravi pogajanaj z obema skupina in o tem poroča nadzornikom na seji, ki je sklicana za petek, 2. decembra.

Zaposleni se bojijo, da bo Agrokor Mercator zgolj izčrpaval

Predsednica sindikata v Mercatorju Štefka Bezgovšek pa je danes poudarila, da bodo v sindikatu storili vse zato, da ob morebitni prodaji družbe Agrokorju ne bi prišlo do znižanja zaposlenih.

Zaposleni v tem hipu še nimajo uradnih informacij o prevzemnih načrtih, bojijo pa se, da bo Agrokor zgolj izčrpaval Mercator, tudi, ko gre za zaposlene.

»Glede na to, da je v igri Agrokor, ki je zelo blizu nas, so najbolj na udaru režijski delavci. Sindikati si bomo prizadevali za ohranitev vseh zaposlenih, da se upošteva naša zakonodaja in naše kolektivne pogodbe. Zaposleni na prodajo nimamo neposrednega vpliva, saj gre za strateške odločitve uprave in lastnikov delnic. Upam pa, da je vsem v interesu, da obdržimo zaposlene. Kriza je velika, nezaposlenih tudi in upam, da bodo to upoštevali vsi akterji,« je danes poudaril Bezgovškova.

Na vprašanje, ali bodo od uprave zahtevali tudi, da sedež in ključne funkcije Mercatorja ostanejo v Sloveniji je Štefka Bezgovšek poudarila, da bo to brez dvoma zahtevali, kako se bo obrnilo pa ne ve. Po njenih zagotovilih, pa sindikat v njegovih prizadevanjih po ohranitvi števila zaposlenih, podpira tudi uprava.

»Mnenje uprave Mercatorja je takšno, kot je mnenje sindikata,« je poudarila. O prodaji naj bi govorili tudi na seji sveta delavcev v prihodnjih dneh. Bezgovškova poudarja: »Mercator je že doživel reorganizacijo poslovanja in v tem hipu ima optimalno število zaposlenih. Nadaljna odpuščanja po našem mnenju niso potrebna.«Ljubljana -