Šešir dokapitaliziran išče nove posle

Glavni kupec ostaja v Brooklynu. Na Kitajsko so poslali vzorce 40 klobukov, želijo se vrniti v Iran.

Objavljeno
14. marec 2016 17.21
Škofja Loka - Po potrjeni poenostavljeni prisilni poravnavi škofjeloški Šešir še ureja obveznosti do upnikov. Na današnji skupščini je bila potrjena dokapitalizacija podjetja s terjatvami direktorja. Potekajo pa tudi še dogovori z banko. Medtem v Šeširju krepijo ključni posel, ki ga imajo v ZDA, pred kratkim pa so vzorce klobukov poslali tudi na Kitajsko.

Današnja skupščina je izglasovala zmanjšanje osnovnega kapitala za pokrivanje prenesene izgube, hkrati pa potrdila dokapitalizacijo s stvarnim vložkom, to je s terjatvami v višini 713.000 evrov, ki jih ima do Šeširja njegov dolgoletni direktor Miro Pinterič. Ta je imel že doslej skoraj 50-odstotni lastniški delež, sedaj pa ga bo še bistveno povečal.

Kot je po današnji skupščini za STA povedal Pinterič, so se lastniki odločili, da ne bodo vsega denarja dali v delnice, temveč nekaj tudi v rezerve, če bi se podjetje v prihodnje znova soočilo s težkimi razmerami in izgubo. Ključno pa bo, da bo podjetje vsaj tekoče poslovalo pozitivno.

Podjetje, ki ima okoli 30 zaposlenih, mora hkrati še poplačati svoje upnike. Navadni upniki, ki imajo za okoli milijon evrov terjatev, bodo do leta 2019 poplačani 20-odstotno, med ločitvenimi upniki pa je poleg Pinteriča, ki po dokapitalizaciji ne bo več upnik, tudi Gorenjska banka, ki ji Šešir dolguje 3,8 milijona evrov.

Pinterič je pojasnil, da se z banko dogovarjajo glede prodaje objekta na Trati, ki ga je Šešir lani izpraznil in svojo proizvodnjo znova združil na prvotni lokaciji na Spodnjem trgu. Kot je spomnil, je bila tudi selitev sorazmerno draga. »Situacija je še vedno težka, vendar bomo zmogli,« je prepričan.

Vzorci na Kitajsko

Pojasnil je, da pridobivajo nove posle. Tako so prejšnji teden za sejem na Kitajsko poslali vzorce 40 klobukov in ponudili celotno kolekcijo. Če bo kitajski partner uspešen, pa bodo temu sledila nova naročila.

»To seveda ne bi šlo na škodo naših drugih kupcev,« je izpostavil Pinterič in dodal, da njihov glavni kupec že peto leto ostaja v newyorškem Brooklynu, kjer je judovski tekstilni center. Sedaj potekajo dogovori, da bi Šešir storil še korak naprej in omenjenemu kupcu ne bi več pošiljal le polizdelke, ampak končne izdelke.

Šešir bi se rad vrnil tudi na svoj nekdaj tradicionalni trg v Iran, kamor je podjetje v preteklosti prodalo kar tretjino svojih izdelkov. Hkrati se škofjeloški proizvajalec klobukov trudi s pridobivanjem in ohranjanjem kupcev v Evropi, vendar je stanje na trgih nervozno, kar se je videlo tudi na zadnjih sejmih, je pojasnil Pinterič.