Šest prijav za predsednika uprave Kapitalske družbe

Iztek razpisa: prijavil se je tudi sedanji šef Kada Bachtiar Djalil, ki ima precej možnosti za ponovni mandat.

Objavljeno
15. oktober 2014 19.56
Slovenija, Ljubljana, 16.Avgust2012, Portret Bachtiar Djalil, predsednik uprave Kapitalske družbe. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Na razpis za predsednika uprave Kapitalske družbe (Kad), ki se je iztekel včeraj opoldne, je prispelo šest prijav. Kdo so kandidati, niso razkrili, saj kadrovska komisija prijav še ni obravnavala. Izvedeli pa smo, da se je na razpis prijavil sedanji šef Kada Bachtiar Djalil, ki naj bi imel precej možnosti za ponovno imenovanje.

Nadzorni svet Kada je namreč razpis objavil, ker se Djalilu konec leta izteče mandat. Djalil je za Delo potrdil, da se je na razpis prijavil. Kot je mogoče izvedeti neuradno, naj bi imel precej možnosti, da bi mu nadzorniki podaljšali mandat. Kad je namreč v fazi priprav na spremembe, saj se mora do konca prihodnjega leta preoblikovati v demografski sklad. Prav zato naj bi bili po naših informacijah nadzorniki Kada naklonjeni k ohranitvi sedanjega vodstva družbe, ki se s temi postopki že ukvarja.

Tokratni izbor predsednika uprave Kada bo potekal po novih pravilih, ki jih je postavil zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Ta med drugim predvidevajo, da morajo imeti kandidati deset let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih, da proti njim ni vložena pravnomočna obtožnica oziroma da niso bili obtoženi zaradi kaznivega dejanja in da v zadnjih šestih mesecih niso opravljali funkcije v politični stranki, na katero so bili voljeni.

A ob kadrovskih spremembah tako pri državnih upravljavcih naložb kot v državnih podjetjih so vse bolj glasna opozorila o pretiranih pravilih, ki da jih je poleg že znanih Lahkovnikovih plačnih omejitev postavil zakon o SDH. Ta namreč članom vodstva ali nadzora SDH, Kada ali podjetij, kjer ima SDH prevladujoč vpliv, po eni strani nalaga veliko skrbnost in odškodninsko odgovornost, po drugi strani pa morajo prijaviti svoje premoženje in razkriti morebitne deleže, dolgove, dana jamstva, dana posojila, neporavnane davčne obveznosti in funkcije. In to ne le zase, ampak tudi za vse svoje družinske člane. Gre za omejitve iz zakonskega poglavja, ki ga je spisala Komisija za preprečevanje korupcije.

Pretirane omejitve

Da so te omejitve pretirane, se strinja tudi generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. »Zakon je napisan neživljenjsko,« ugotavlja. Kot pravi, vsa ta določila, ki jih je prinesel zakon o SDH in omejitve, ki sta jih že prej uveljavila Lahovnikov zakon o prejemkih v državnih podjetjih in Kramarjev zakon, predstavljajo omejitve pri kadrovanju v državnih družbah, saj možni kandidati za nadzornike ali člane uprav raje ostajajo v institucijah, kjer takšnih omejitev ni.