Šesta repriza v tovarni kuhinj

Prodaja zagorske Svee v stečaju: občina resna interesentka, izklicna cena 473.000 evrov; delavci že polovično poplačani.

 

Objavljeno
23. maj 2017 23.45
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zagorje − V dveh mesecih bo predvidoma znan kupec upravne zgradbe zagorske Svee v stečaju, ki jo stečajni upravitelj Tomaž Kos skupaj z opremo že šestič ponuja naprodaj − tokrat za dobrih 473 tisočakov ali 55 odstotkov likvidacijske vrednosti. Resna interesentka je občina Zagorje. Z odprodajo stavbe se nekdanjim delavcem obeta še dodatno poplačilo terjatev.

Stečajnik Kos je kljub šesti reprizi prodaje upravne zgradbe stečajnega dolžnika in triletnemu iskanju kupca za proizvodne prostore zadovoljen s potekom stečaja, saj mu je uspelo doslej poplačati že polovico prednostnih terjatev nekdanjih delavcev ali kar 750.000 evrov.

Poleg tega je prodal Svejino premoženje v tovarni Gaber v Ložu in desni del skladišč v Zagorju. Kupnine za zadnjega Jesihova družba iz Šmartnega pri Litiji v lasti Francija Kremžarja, nekoč zaposlenega v Svei, še ni v celoti poravnala; kupila ga je sicer za slabih 340.000 evrov; na nepremičnini imata ločitveno pravico Gorenjska banka Kranj in Abanka, na premičninah pa gospodarsko ministrstvo.

V Ložu je bil najboljši ponudnik od štirih mizar Janez Mrak iz Medvod; kupnina je znašala 390.000 evrov, ločitveni upnik pa je bila NLB. Kos upa, da se bo sedanji najemnik v Svei, celjski Magles, na koncu vendar odločil za nakup proizvodnega dela: »Proizvodne obrate je povsod najtežje spraviti v promet. V Zagorju je dodatna oteževalna okoliščina bližnji potok. Pred dnevi je spet le malo manjkalo, da Svee ni poplavilo.« Ne samo država, po Kosu bi se morala v tem delu zavzeti tudi lokalna skupnost.

A Zagorjani imajo zdaj dela čez glavo že s Kosovim vabilom k dajanju ponudb za upravno zgradbo Svee, na kateri ima s prevzemom terjatev od NLB ločitveno pravico ljubljanska Ledava, investicije. Mimogrede: ta se je neuspešno potegovala za tovarno v Ložu; zanjo je ponudila najmanj − dvakrat manj od Janeza Mraka.

Če Zagorjanom za nekdanji razstavni salon Svejinih kuhinj z upravnimi prostori in veliko sejno dvorano, skupaj skoraj 1600 kvadratnih metrov uporabnih površin, uspe oddati najugodnejšo ponudbo, bosta padli dve muhi na mah: občutno se bo povečal pritok v stečajno maso, kar pomeni dodatno poplačilo delavcev, in občina bo pridobila ustrezne prostore za selitev zagorske glasbene šole. Ta je primorana pouk zdaj izvajati na treh lokacijah, vlaga ji kljub delni sanaciji več kot 120 let stare stavbe pred leti počasi načenja glasbila, hkrati ne premore ustrezne dvorane za nastope in pouk baleta.

Občina resen kandidat

Kos pričakuje ponudbe, kot običajno, proti koncu razpisanega roka, zagorski občinski svetniki pa so na predlog župana Matjaža Švagana že podprli »kandidaturo« občine za Svejine prostore. Švagan pravi, da občina ne kupuje mačka v žaklju, ampak parcele, proste bremen in brez hipotek. V stečaju Svee je Kos priznal malo manj kot 16 milijonov evrov terjatev.